Dostupni linkovi

Ukrajina traži od Kine da utiče na Rusiju i zaustavi rat


Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je u telefonskom razgovoru 1. marta zatražio od kineskog kolege da iskoristi veze Pekinga sa Moskvom da zaustavi rusku vojnu invaziju na svog suseda, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, a javlja Rojters.

Kako se navodi u saopštenju, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je Kulebi da je Peking spreman da uloži sve napore da diplomatskim putem pomogne okončanje rata.

Kina, koja se poslednjih godina zbližila sa Moskvom, a takođe ima i srdačne diplomatske veze i jake trgovinske veze sa Ukrajinom, odbila je da osudi napad Rusije na tu zemlju ili da njene akcije tamo nazove invazijom.

Razgovor između ukrajinskog i kineskog zvaničnika prvi je zvanični dijalog od napada Rusije na njenog suseda 24. februara.

Razgovor je, kako navodi kinesko Ministarstvo inostranih poslova, inicirao Kuleba.

Vang je ponovio poziv Kine za rešenje krize kroz pregovore, rekavši da podržava sve međunarodne napore koji bi mogli da pomognu u postizanju političkog rešenja, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U januaru je kineski predsednik Si Đinping obeležio 30 godina veza sa Ukrajinom, pozdravivši „produbljivanje političkog međusobnog poverenja“ između dve zemlje.

Ukrajina je čvorište kineske inicijative “Pojas i put”, proširene infrastrukture i diplomatskog poduhvata koji Kinu bliže povezuje sa Evropom.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritoriju, već da uništi vojne kapacitete njenog južnog suseda i zarobi one koje smatra opasnim nacionalistima.

XS
SM
MD
LG