Dostupni linkovi

Nastavak pregovora Ukrajine i Rusije, Evropu očekuje rok za naplatu gasa u rubljima


Ukrajinski vojnik snima selfie fotografiju dok stoji na uništenom ruskom tenku nakon što su ukrajinske snage zauzele rusku poziciju ispred Kijeva 31. marta 2022.
Ukrajinski vojnik snima selfie fotografiju dok stoji na uništenom ruskom tenku nakon što su ukrajinske snage zauzele rusku poziciju ispred Kijeva 31. marta 2022.

Pregovori između Ukrajine i Rusije očekuje se da počnu putem videolinka 1. aprila dok ukrajineske snage nastavljaju da potiskuju ruske trupe oko Kijeva i Černihiva. Istovremeno, evropski kupci ruskog gasa se suočavaju sa rokom za plaćanje u rubljima.

Britanski vojni obavještajci su 1. aprila saopštili da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad selima Sloboda i Lukašivka nedaleko od grada na sjeveru zemlje, Černihiva i locirale se između glavnih logističkih ruta sa Kijevom, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Ukrajina je takođe nastavila da niže uspješne ali ograničene protivnapade na istoku i sjeveroistoku Kijeva", rečeno je iz britanskog ministarstva odbrane.

Černihiv i Kijev su izloženi kontinuiranim vazdušnim napadima i raketnim udarima uprkos ruskim tvrdnjama da je smanjena aktivnost na ovim područjima, dodaje se u izjavi britanskog ministarstva.

Ukrajinska vojska je rekla u svom dnevnom brifingu 1. aprila da se neke ruske snage sa sjeverne strane Kijeva povlače prema granici sa Bjelorusijom.

Među ruskim kolonama su autobusi, kamioni i druga vozila koja su ukrale ruske snage, navela je ukrajinska vojska, dodajući da su ruske snage takođe uzele i drugu otuđenu imovinu.

U novom razvoju situacije skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu pored ukrajinske granice bilo zahvaćeno požarom, a regionalni guverner je tvrdio da su ga gađala dva ukrajinska vojna helikoptera. Ako se potvrdi ova tvrdnja, to bi bio prvi napad iz vazduha koji su izvršili Ukrajinci na teritoriji Rusije.

Pregovori Rusije i Ukrajine: Nada ili kupovina vremena?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:03 0:00

XS
SM
MD
LG