Dostupni linkovi

'Iznimno intenzivan' napad na Kijev, Rusi gađali sisteme Patriot


Vatrogasci na terenu nakon raketnih napada na Kijev, 16. maj
Vatrogasci na terenu nakon raketnih napada na Kijev, 16. maj

Ukrajina je u utorak objavila da je ponovo zauzela 20 kvadratnih kilometara u blizini Bakhmuta.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je 16. maja da su ukrajinske trupe potisnule ruske snage s dijelova teritorije oko grada Bakhmuta, na istoku zemlje, oko kojeg se mjesecima vode bitke.

"U posljednjih nekoliko dana, naše trupe su oslobodile oko 20 kvadratnih na sjeveru i jugu predgrađa Bakhmut", kazala je.

Kako prenosi AFP, Malijar je na društvenim mrežama izjavila da ruske snage "istovremeno artiljerijskom vatrom uništavaju grad Bahmut" i kako je napisla "u određenoj mjeri napreduju unutar samog grada".

Ruske snage pokrenule su u utorak rano ujutro "iznimno intenzivan" zračni napad na Kijev.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna odbrana presrela je svih 18 ruskih raketa, objavio je na svom Telegram kanalu vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluzni.

Šef vojne administracije glavnog grada Ukrajine Serhij Popko ocijenio je da je napad "prema intenzitetu bio izniman - maksimalan broj projektila u najkraćem mogućem vremenskom periodu".

Riječ je o osmom zračnom napadu ovog mjeseca.

Službena Moskva objavila je kako je u napadu na Kijev uništila američki raketni sistem protuzračne odbrane Patriot, kojeg je Washington poslao Ukrajini koja ga prvenstveno koristi za odbranu Kijeva od ruskih napada iz zraka.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je kako su ruske snage izvele "visoko precizne" napade na ukrajinske postrojbe, streljivo i skladišta.

"Sve mete su pogođene", objavilo je rusko Ministarstvo.

Eksplozija projektila na nebu iznad Kijeva, 16. maj
Eksplozija projektila na nebu iznad Kijeva, 16. maj

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da su krhotine od novog ruskog napada zapalile nekoliko automobila te oštetile zgradu u kvartu Solomjanski na zapadu glavnog grada. Ozlijeđeno je najmanje troje ljudi.

Dodao je kako su sistemi protuzračne odbrane odbili ruski napad dronovima južno od grada Borispila, koji se nalazi jugoistočno od Kijeva.

U Borispilu se nalazi glavna kijevska putnička zračna luka, koja je zatvorena zbog rata.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG