Dostupni linkovi

Moskovski sud naredio hapšenje šefa ukrajinske službe sigurnosti


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskyi i šef Službe sigurnosti Ukrajine Vasyla Malyuka, Kijev, 13. feburar 2023
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskyi i šef Službe sigurnosti Ukrajine Vasyla Malyuka, Kijev, 13. feburar 2023

Moskovski sud naredio je hapšenje šefa ukrajinske Službe sigurnosti Ukrajine Vasyla Malyuke, optužujući ga za javno pozivanje na terorizam.

Malyuka je, također, uvršten na rusku potjernicu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

List "Kommersant" navodi da je optužba mogla proizaći iz Malyukove prošlogodišnje izjave o umiješanosti Službe sigurnosti Ukrajine u napad u oktorbu 2022. na most na ukrajinskom Krimu, koji je okupirala Moskva.

U televizijskom intervjuu 25. marta Malyuk je otkrio neke detalje smrtonosnih napada na ruske prokremaljske javne osobe od 2022. godine.

Ipak, nije rekao da je ukrajinska služba sigurnosti umiješana u te napade.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je 26. marta Oleksiya Danilova s pozicije tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Danilova je zamijenio Oleksandr Lytvynenko, koji je bio šef ukrajinske vanjske obavještajne službe.

Promjena osoblja najavljena je u dva dekreta objavljena na web stranici ukrajinskog predsjednika. Zelenski nije nagovijestio da planira bilo kakve promjene, a nije naveden razlog za Danilovljevu smjenu.

Danilov, koji je bio tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu od oktorba 2019., nije javno komentirao smjenu.

Promjena osoblja dolazi dok Ukrajina pokušava izgraditi obrambene utvrde u istočnom dijelu zemlje, gdje su ruske snage napredovale.

Lytvynenko će preuzeti novu dužnost usred redovitih baražnih napada ruskih snaga, uključujući nove napade dronovima i raketama na Kijev i Harkiv 26. marta.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage izvele udare "na centre za donošenje odluka i objekte Službe sigurnosti Ukrajine".

Ministarstvo je navelo da su je napadu korišteni "visokoprecizno pomorsko i kopneno oružje i bespilotne letjelice velikog dometa" i ustvrdilo da je "cilj napada postignut".

Ukrajinska vojska objavila je da je oborila 12 ruskih dronova koji su bili usmjereni prema Kijevu, informacija o žrtvama nema.

U Harkivu su regionalne vlasti saopćile da je najmanje osam bespilotnih letjelica iranske proizvodnje ciljalo taj drugi po veličini grad u Ukrajini, ali da ih je protuzračna odbrana oborila.

Do napada dronovima došlo je dok su se inženjeri borili da vrate električnu enrgiju za hiljade stanovnika, nakon ranijih napada na ukrajinsku energetsku mrežu.

Ruski napadi dan ranije uništili su dio električne mreže u Harkivu, kao i objekte u crnomorskoj luci Odesa i riječnoj luci Mikolajiv.

Regionalni guverner Odese Oleh Kiper rekao je da je više od 300.000 stanovnika u ponedjeljak uveče ostalo bez struje.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG