Dostupni linkovi

Ukrajina: Izvoz preko crnomorskog koridora dostigao 10 miliona tona


Teretni brod s ukrajinskim žitom kod luke Odesa. (arhivska fotografija)
Teretni brod s ukrajinskim žitom kod luke Odesa. (arhivska fotografija)

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov izjavio je u utorak da je 10 miliona metričkih tona proizvoda izvezeno u 24 zemlje kroz alternativni crnomorski koridor.

Kijev je počeo da koristi taj koridor uz zapadne obale Crnog mora, pošto se Rusija u julu povukla iz sporazuma koji je uz posredovanje Ujedinjenih nacija garantovao bezbednu isporuku ukrajinskih žitarica.

"Od početka operacije povećali smo promet proizvoda sa 278.000 tona u prvom mesecu na skoro pet miliona tona", naveo je Kubrakov na mreži X.

Rusija je pojačala napade na ukrajinsku lučku infrastrukturu od pokretanja nove rute, koristeći bespilotne letelice i eksplozivne objekte i mine, saopštila je ukrajinska vojska.

"Uprkos sistematskim napadima na lučku infrastrukturu, luke su prihvatile 337 plovila za utovar", dodao je Kubrakov.

Ministarka ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko izjavila je da je obim izvezene robe u prvih 11 meseci 2023. godine manji za 19,3 odsto nego u istom periodu prošle godine zbog ruske blokade morskih luka i napada.

Međutim, alternativni mehanizam osiguranja koridora i brodova omogućio je povećanje izvoza morskim putem za 70 odsto u novembru u odnosu na oktobar, dodala je ona.

Prema Sviridenko, ukrajinski izvoz roba i usluga mogao bi da poraste za devet odsto u 2024. godini, 19,4 odsto u 2025. i 20,6 odsto u 2026. ako bi koridor i mehanizam osiguranja ostali na snazi.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG