Dostupni linkovi

Više od 1,5 miliona ukrajinskih izbjeglica, najbrže rastuća kriza u Evropi od Drugog svjetskog rata, tvrdi UN


Ukrajinci, mahom žene i djeca, napuštaju Lviv, 5. mart 2022.
Ukrajinci, mahom žene i djeca, napuštaju Lviv, 5. mart 2022.

Više od 1,5 miliona izbjeglica pobjeglo je iz Ukrajine u posljednjih deset dana u najbrže rastućoj izbjegličkoj krizi u Evropi od Drugog svjetskog rata, naveo je UN.

"Više od 1,5 miliona izbjeglica iz Ukrajine prešlo je u susjedne zemlje za deset dana – što je najbrže rastuća izbjeglička kriza u Evropi od Drugog svjetskog rata", napisao je na Twitteru visoki komesar UN-a za izbjeglice Filipo Grandi.

Ukrajinci koji su uspjeli pobjeći iz zemlje otišli su u susjednu Poljsku, Rumuniju, Slovačku i druga mjesta, dok je desetine hiljada ljudi interno raseljeno.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice procjenjuje da bi broj izbjeglica do jula mogao porasti na četiri miliona.

Tokom posjete ukrajinskim izbjeglicama na poljskoj granici tokom vikenda, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da Washington traži 2,75 milijardi dolara za humanitarnu krizu.

Potez dolazi nakon što je ukrajinska vojska saopštila 6. marta da je angažovana u "žestokim borbama" protiv ruskih snaga u cilju kontrole granice u južnom gradu Mikolajvu i Černihivu na sjeveru.

"Glavni napori su fokusirani na odbranu grada Mariupolja", navodi vojska u objavi na Facebooku. Operacija ukrajinskih snaga takođe je u toku u regionu Donjecka, dodaje se.

Ukrajinska vojska tvrdi da je do sada oborila 88 ruskih aviona i zarobila neke pilote.

Mariupolj je danima pod opsadom i bez struje, hrane i vode. Nakon što je Rusija proglasila prekid vatre kako bi otvorila humanitarni koridor, lokalni zvaničnici su rekli da bi 450.000 stanovnika moglo početi da napušta grad autobusima i privatnim automobilima.

Gradsko vijeće Mariupolja navelo je 6. marta da će se privremeni prekid vatre poštovati taj dan od 10 do 21 sat po lokalnom vremenu.

Ukrajina je dan ranije rekla da ruske snage nastavljaju granatirati koridore za evakuaciju koji su trebali biti otvoreni, dok je Rusija okrivila ukrajinske "nacionaliste" za sprječavanje civila da odu.

U televizijskom obraćanju 5. marta ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ljude u područjima koja su okupirale ruske trupe na borbu.

"Moramo izaći napolje i istjerati ovo zlo iz naših gradova", rekao je Zelenski, obećavajući da će obnoviti svoju naciju.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG