Dostupni linkovi

Premijer Italije dobio podršku senata za nastavak podrške Ukrajini


Mario Dragi u Kijevu, 16. jun 2022.

Premijer Italije Mario Dragi dobio je u utorak, 21. juna podršku u senatu za nastavak pružanja podrške Ukrajini.

Dragi je izneo svoj plan za politiku prema Ukrajini i obavestio senatore o svojoj nedavnoj poseti Kijevu zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

On je zahvalio senatorima na "jedinstvenoj" podršci. Dragi nije pružio nove informacije o oružju koje je Italija poslala Ukrajini.

Bivši premijer i lider Pokreta pet zvezda Đuzepe Konte ranije je tražio da Italija prestane da šalje oružje Ukrajini, a Pokret u celini je tražio da parlament više učestvuje u odlučivanju o politici vlade prema Ukrajini.

Kritike Pokreta pet zvezda stvorile su tenzije u Dragijevoj širokoj koaliciji, kojoj Pokret pripada, ali stabilnost vlade nije dovedena u pitanje, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Rasprava o Ukrajini samo je naglasila podele u Pokretu, čiji je najistaknutiji član u vladi, ministar spoljnih poslova Luiđi Dimajo, otvoreno kritikovao svoju partiju zbog stava o ratu u Ukrajini.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, zbog čega su zemlje Evropske unije uvele sankcije i donele odluku o vojnoj i finansijskoj pomoći toj zemlji.

XS
SM
MD
LG