Dostupni linkovi

Ukrajina izvijestila o teškim borbama duž linije fronta na istoku


Ukrajinski vojnici iskaču iz kamioneta kako bi zauzeli položaj na bojišnici u regiji Mikolajev, 8. kolovoza 2022.
Ukrajinski vojnici iskaču iz kamioneta kako bi zauzeli položaj na bojišnici u regiji Mikolajev, 8. kolovoza 2022.

Teške borbe zabilježene su 9. kolovoza u gradovima na prvoj liniji ukrajinske istočne regije Donjeck dok su ruske trupe pokrenule valove napada kako bi pokušale proširiti svoju kontrolu nad Donbasom.

Kijev je rekao da njegove trupe pružaju žestok otpor i uglavnom drže liniju.

Ruska vojska pokušava izvršiti juriš u nekoliko smjerova u regiji Donjecka, izvijestio je Glavni stožer ukrajinske vojske 9. kolovoza.

"U smjeru Donjecka, neprijatelj, uz potporu zrakoplovstva, pokušava izvesti jurišne akcije u smjeru Bahmuta i Avdijiva", stoji u izvješću Glavnog stožera.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruske snage nastavljaju sa "sustavnim granatiranjem položaja duž linije kontakta" kako bi ograničile akcije ukrajinskih jedinica i spriječile ih da se pregrupiraju, rečeno je.

Prijavljeno je granatiranje u smjeru Kramatorska i Bahmuta, gradova sjeverno od grada Donjecka, dok je Glavni stožer priopćio da je došlo do neuspješnog pokušaja napada na ruske trupe u regiji Spirnij u Donjecku, jednoj od dvije istočne regije u kojima separatisti, koje podržava Rusija, kontroliraju veliki teritorij posljednjih osam godina.

Ruske trupe pokušale su uključiti obavještajne skupine u nekoliko okruga sjeverno od grada Donjecka, ali su se povukle nakon što ih je opogodila vatra ukrajinskih branitelja, navodi se u izvješću.

Također su bili neuspješni u izvođenju borbenog izviđanja u područjima Pidgorodne sjeverno od Dnjepra i Bahmuta, stoji u izvješću.

Prema navodima Glavnog stožera, ruske jedinice imale su "djelomičan uspjeh" u smjeru sela Veršina, ali nisu uspjele poboljšati taktički položaj u smjeru Bahmuta i drugih gradova sjeverno od grada Donjecka.

Rusija je navela da su njene snage zauzele tvornicu u predgrađu istočnog grada Soledara.

Druge snage koje podržava Rusija rekle su da su u procesu "raščišćavanja" jako utvrđenog sela Piski, dok su ruski mediji objavili da se skupina plaćenika Wagner grupe stacionirala kod Bahmuta.

Nije moguće neovisno provjeriti izvješća niti jedne strane s bojnog polja.

Rusija "jačala obranu" u južnoj Ukrajini dok nastavlja s napadima na ukrajinske položaje u istočnoj regiji Donjeck, ali je uspjela napredovati samo oko deset kilometara u proteklom mjesecu, navodi vojna obavještajna služba Ujedinjenog Kraljevstva.

U svojoj redovnoj procjeni ranije 9. kolovoza, britanska obrambena obavještajna služba rekla je da ruske snage nisu napredovale više od tri kilometra drugdje u Donjecku.

Takav tempo je "gotovo sigurno znatno manji od planiranog", dodala je obrambena obavještajna služba.

"Unatoč kontinuiranoj intenzivnoj uporabi topništva u ovim područjima, Rusija nije bila u stanju stvoriti dovoljan broj sposobnog borbenog pješaštva kako bi osigurala značajniji napredak", rečeno je.

Britanska obavještajna služba prethodno je 8. kolovoza upozorila da Rusija koristi protupješačke mine u pokušaju obrane i držanja svojih obrambenih linija, što je rezultiralo rizicima i za vojsku i za lokalno civilno stanovništvo.

Na Krimu vlasti, koje je nametnula Moskva, rekle su da su eksplozije pogodile vojnu zračnu luku u blizini sela Novofedorivka, ubivši jednu osobu i ranivši nekoliko drugih.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je eksplozije izazvala detonacija zrakoplovnog streljiva, ali nije razjašnjeno tko ili što je izazvalo eksplozije.

U priopćenju ministarstvo implicira da aerodrom nije bio meta napada i kaže da nitko nije ozlijeđen.

U međuvremenu, Sjedinjene Države priopćile su da će dati 89 milijuna dolara Ukrajini za uklanjanje mina, koje su postavile ruske snage. Novac će podržati 100 timova za razminiranje, kao i obuku i opremu potrebnu za čišćenje terena od nagaznih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava za godinu dana.

XS
SM
MD
LG