Dostupni linkovi

Hrvatski premijer pozvao na suzdržanost od zapaljive retorike u susjedstvu


Nikako se ne bi smjelo dogoditi da imamo dva paralelna krizna žarišta u Europi u isto vrijeme. Dovoljan je ovaj kaos već sada, kazao je.
Nikako se ne bi smjelo dogoditi da imamo dva paralelna krizna žarišta u Europi u isto vrijeme. Dovoljan je ovaj kaos već sada, kazao je.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u obraćanju saborskim zastupnicima kazao da u Ukrajini nema zaraćenih strana, već samo - ruski agresor i ukrajinska žrtva.

Plenković je još jednom oštro osudio rusku agresiju na Ukrajinu i izrazio solidarnost i spremnost za nastavak pomoći, uz jednominutni pljesak svih zastupnika na spomen ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Svima onima koji traže opravdanje za napad na Ukrajinu, koji relativiziraju isključivu odgovornost Rusije, treba jasno reći da ovdje nema zaraćenih strana. Postoji samo agresor i postoji žrtva", poručio je hrvatski premijer u dvorani Sabora u kojoj je bila razvijena ukrajinska zastava.

"Oni koji govore da je Rusija napala Ukrajinu zbog NATO-a ili zbog eventualnog širenja NATO-a dezinformiraju javnost, jer NATO je obrambeni, a ne ofenzivni savez. Ukrajina nije članica NATO-a. Zbog toga i vidimo ovo što se sada događa", kazao je hrvatski premijer.

Reagirajući na zabrinutost da bi ukrajinska kriza mogla preliti na hrvatsko susjedstvo, Plenković se založio za mir i suradnju u regiji.

Nikako se ne bi smjelo dogoditi da imamo dva paralelna krizna žarišta u Europi u isto vrijeme. Dovoljan je ovaj kaos već sada -
kazao je hrvatski premijer.

"Želimo da se u ovoj situaciji svi suzdrže od bilo kakvih incidenata, zapaljive retorike i bilo čega što bi moglo destabilizirati situaciju koja je u ovom trenutku ionako napeta u barem tri države u našem okruženju. Hrvatska je tu kao članica Europske unije i NATO-a zemlja koja će uložiti maksimalne napore da se stabilnost i održi. Nikako se ne bi smjelo dogoditi da imamo dva paralelna krizna žarišta u Europi u isto vrijeme. Dovoljan je ovaj kaos već sada", kazao je.

On je iznova upozorio da ruska agresija dovodi u pitanje međunarodno pravo i ohrabruje druge globalne ili lokalne hegemone da krenu sličnim putem.

"Želim kazati kako smo uz Ukrajinu i ukrajinski narod, jer danas o sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe, ovise svi temelji poretka na kojem funkcionira moderni svijet", naglasio je Plenković.

Govor više puta prekidan pljeskom zastupnika zaključio je riječima:

"Podržavajući Ukrajinu i poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne bježe pred tenkovima, da ne popuštaju pred ucjenama, da ne poginju glavu, da su nadahnuti ljubavi prema domovini kao što su i Hrvati bili u Domovinskom ratu, budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini!"

Osim nekoliko zastupnika krajnje i kleropopulističke desnice, ostali zastupnici su se u ovoj prigodi suzdržali kritika i snažno podržali Vladinu poziciju prema ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Hrvatski predsjednik: Rizici nisu povećani

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je također situaciju u Ukrajini i bojazan od njenog negativnog utjecaja u okruženju.

Za  mene nisu povećani rizici. Ovo nije vrijeme za iživljavanje na Srbiji, nego da im kažemo: dečki i cure, sada je vrijeme da se odlučite. Sada gori, nemojte da vas zapali -
izjavio je hrvatski predsjednik.

“U ovom trenutku nije produktivno ljude plašiti nekim sukobom na Kosovu ili u BiH. Kada sam neki dan rekao da Srbija to može samo pištoljima na vodu, htio sam biti relaksiran, ali istovremeno poslati i jasnu poruku da to oni neće napraviti, da to nemaju čime napraviti. Njihove oklopne jedinice nisu na granici s Kosovom. Krenu li, svi će ih vidjeti”, kazao je Milanović.

Hrvatski predsjednik, koji je donedavno negirao i stav da rusko gomilanje tenkova može značiti pripremu napada na Ukrajinu, je zaključio:

"Za mene nisu povećani rizici. Ovo nije vrijeme za iživljavanje na Srbiji, nego da im kažemo: dečki i cure, sada je vrijeme da se odlučite. Sada gori, nemojte da vas zapali”, kazao je Milanović novinarima u Pakracu.

On je ustvrdio da oko rata u Ukrajini vlada – informativna blokada.

"Ruska strana pušta ono što želi, a to je jako malo, a druga strana u stvari ništa i ne zna", kazao je.

Na novinarsko pitanje Milanović je rekao da nikada, pa ni od početka krize, nije kontaktirao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Hrvatski mediji nekoliko dana su izvještavali o odlasku hrvatskih građana u rat u Ukrajinu, a izjave daje uvijek jedna te ista mlađa osoba sakrivenog lica koja ne otkriva svoj identitet.

Tvrdi da odlazi u Ukrajinu, da se broj dobrovoljaca iz Hrvatske penje i do 200, i da je njegov motiv za odlazak to što je Ukrajina 1991. prva priznala hrvatsku nezavisnost, i snažno pomogla nakon nedavnih potresa u Zagrebu i Petrinji. Tvrdi također da neće imati nikakvu naknadu, već samo stan i hranu.

RSE nije pronašao nikoga iz Hrvatske koji je krenuo ili se sprema krenuti u Ukrajinu, a da je pritom spreman otkriti svoj identitet.

Hrvatske vlasti ne raspolažu informacijama o odlasku hrvatskih građana u Ukrajinu na poziv ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da se pridruže obrani zemlje od ruske agresije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG