Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da je izvela 'uspešne operacije' na istočnoj obali Dnjepra


Ukrajinski marinci na reci Dnjepar, 14. oktobar
Ukrajinski marinci na reci Dnjepar, 14. oktobar

Ukrajinska vojska saopštila je u petak da je izvela "niz uspešnih operacija" na istočnoj obali reke Dnjepar u okupiranoj Hersonskoj oblasti, gde je uspostavila nekoliko mostobrana.

U saopštenju ukrajinski marinci na svojoj Fejsbuk (Facebook) stranici navode da nastavljaju da izvode operacije na istočnoj obali velike reke u oblasti Herson.

Reka Dnjepar je de fakto linija fronta na jugu zemlje i Rusija je prvi put ove nedelje priznala da su ukrajinske snage povratile deo teritorije na levoj obali koja je dugo pod ruskom kontrolom.

"Odbrambene snage Ukrajine izvele su niz uspešnih operacija na levoj obali reke Dnjepar, duž Hersonskog fronta", navodi se u saopštenju ukrajinskih marinaca.

U saopštenju se navodi da je više od 1.000 ruskih snaga ubijeno tokom operacija, kao i da je uništeno više od 1.200 komada opreme, što se ne može nezavisno proveriti.

Značaj prelaska Dnjepra

Ukrajinska vojska je u novembru 2022. oslobodila grad Herson, regionalni centar, i oblast oko njega na zapadnoj obali Dnjepra. Reka kao velika prirodna barijera postala je linija podele na većem delu južnog fronta u UKrajini.

Prelazak Dnjepra i transport teške vojne opreme i zaliha mogli bi da omoguće ukrajinskim trupama da otvore novu liniju napada na jugu na najdirektnijem kopnenom putu ka Krimu, koji je Rusija zauzela i anektirala 2014.

Prema ukrajinskim vojnim blogerima, ukrajinske snage su prešle Dnjepar u malim grupama tokom leta kako bi stvorile početno uporište oko železničkog mosta u blizini Hersona, a zatim su nastojale da prošire svoje prisustvo u obližnjim selima na istočnoj obali, uključujući Krinki.

Napredovanje u oblasti Herson dolazi nakon meseci ukrajinskih kontraofanzivnih operacija na jugoistoku i istoku koje nisu donele proboj koji su mnogi Ukrajinci želeli.

Ruske snage uporno granatiraju ukrajinske gradove i sela na zapadnoj obali Dnjepra od svog povlačenja, što je za Kremlj bio sramotan neuspeh.

Regionalni guverner saopštio je rano u petak da je ruskim artiljerijskim napadima poginula jedna osobu nakon noći ruskog "vatrenog terora".

Smrtni slučaj usledio je nakon vesti od prethodnog dana da su najmanje tri osobe poginule, a desetak povređeno u ruskom granatiranju.

Ranije ove nedelje, ruski zvaničnik odgovoran za okupirani Herson prvi put je priznao da su neke ukrajinske jedinice prešle Dnjepar i uspostavile položaje na istočnoj obali.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

On je rekao da su ukrajinske trupe "blokirane" u Krinkiju, malom selu na istočnoj obali reke Dnjepar, i da se suočavaju sa "ognjenim paklom" ruske artiljerije, raketa i dronova.

Zvaničnik Vladimir Saldo rekao je da je Ukrajina mogla da pređe reku samo "bacajući meso" – što je eufemizam za vojne napade s velikim gubicima.

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je u utorak da su ukrajinske snage "dobile uporište na levoj obali Dnjepra", bez dodatnih detalja.

Ruske snage, koje zauzimaju oko 17 odsto Ukrajine, sada su ponovo u ofanzivi na istoku na mestima uključujući grad Avdijivku koji je pod kontrolom Ukrajine i oblast u blizini grada Bahmuta koji drži Rusija.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izveštaju navela da borbe besne duž cele linije fronta od juga do istoka, izveštavajući o 72 borbena sukoba u poslednja 24 sata.

Najžešće borbe vođene su oko Avdijivke, Marinke i Bahmuta u istočnoj oblasti Donjecka, navodi se u saopštenju.

Izvori: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG