Dostupni linkovi

Harkiv pod silovitim zračnim napadom dok Rusija optužuje Kijev da gađa civile u Belgorodu


Hotel Harkiv Palas teško oštećen ruskim raketnim udarom, Harkiv, 31. decembra 2023.

Rusija je u noći između 30. i 31. decembra pokrenula veliki zračni napad na grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine oštetivši stambene zgrade, medicinsku kliniku, hotel i drugu civilnu infrastrukturu, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Kancelarija gradonačelnika Harkiva objavila je na Telegramu da je bilo "16 žrtava" napada, bez navođenja detalja. Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da je 26 osoba povrijeđeno. Nije bilo izvještaja o smrtnim slučajevima.

Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko izvijestio je da je "među žrtvama i novinar iz Velike Britanije", ne dajući dodatne informacije. Jedan od projektila je pogodio hotel Harkiv Palas sa pet zvezdica.

Ukrajinska vojska je izvijestila da je napad izvelo nekoliko bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Šahed i raketa lansiranih iz zapadne ruske regije Belgorod.

Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što su ruske vlasti izjavile da je u ukrajinskom napadu ubijeno najmanje 20 civila u gradu Belgorodu, oko 25 kilometara od granice Ukrajine s Rusijom. Povrijeđeno je oko 111 osoba, saopćilo je rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

Radio Slobodna Evropa nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ruske izvještaje. Ukrajina nije odgovorila na izvještaje.

Tokom hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a 30. decembra, ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja optužio je Ukrajinu da je koristila "kasetnu municiju" u navodnom napadu na Belgorod i rekao da je to "namjeran, neselektivni napad na civilnu metu".

Britanski ambasador u UN Tomas Fips rekao je na sednici: „Ako Rusija želi nekoga da okrivi za smrt Rusa u ovom ratu, trebalo bi da počne od predsednika [Vladimira] Putina.

Incident u Belgorodu uslijedio je nakon masivnih raketnih udara Rusije u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi i povrijeđeno više od 160 u nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, 29. decembra.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Prvi januar je proglašen danom žalosti u Kijevu, gdje je navodno ubijeno 19 civila.

Škole, porodilište, te stambeni i poslovni objekti pogođeni su u baražnoj vatri, što je bio jedan od najnasilnijih napada od ruske ničim izazvane invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

U izjavi od 30. decembra, ukrajinski predsjednik Volodimyr Zelenski pozvao je svoje saveznike da nastave pružati vojnu podršku njegovoj zemlji, rekavši da će 2024. godina biti "vrijeme mnogih odluka".

Britanija je najavila da će poslati "stotine" dodatnih raketa protivvazdušne odbrane u Ukrajinu nakon što je premijer Rishi Sundak ponovio da "moramo nastaviti da stojimo uz Ukrajinu koliko god je potrebno".

Uz izvještavanje AFP-a
XS
SM
MD
LG