Dostupni linkovi

Harkiv snažno granatiran tokom noći, u Indoneziji samit G20 o ratu Ukrajini


Posledice granatiranja Harkiva, Ukrajina, 14. jul 2022.

Ukrajinske vlasti navode da su ruske trupe granatirale severoistočni region Harkiva u noći između 14. i 15. jula, prenosi ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da su oblast Harkiv i regionalni centar tokom noći gađani raketama. Napadi su počeli oko tri sata ujutru po lokalnom vremenu. Trenutno nema izveštaja o žrtvama.

Kijev nedeljama unazad upozorava da ruske snage pokušavaju da od Harkiva naprave "grad na prvoj liniji fronta" u ratu, koji je mahom orijentisan na istok zemlje, regione Donjeck i Lugansk, koje proruski separatisti kontrolišu od 2014. godine.

Istovremeno, spasilačke ekipe nastavljaju sa naporima da pronađu 39 osoba koje se vode kao nestale u gradu Vinica u centralnoj Ukrajini koji je bio snažno granatiran 14. jula. Vinica se nalazi više stotina kilometara od linije fronta.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su najmanje 23 osobe, uključujući troje dece, ubijene u napadu, koji je usledio nakon sastanka zvaničnika Evropske unije (EU) u Hagu posvećenog ratnim zločinima u Ukrajini.

Državna služba za vanredne situacije saopštila je da su najmanje 52 osobe povređene u Vinici. Gradsko veće je saopštilo da su mnogi od njih u teškom ili kritičnom stanju.

Predsednik Volodimir Zelenski nazvao je napad u Vinici "otvorenim terorističkim aktom".

U međuvremenu, lideri vodećih ekonomija okupljenih u Grupi G20 sastaju se na ostrvu Bali, u Indoenziji, kako bi o merama za ublažavanje katastrofalnih humanitarnih posledica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.

Uoči samita G20, Indonezija, kao domaćin skupa, upozorila je da lideri najbogatijih država sveta moraju da ostvare napredak u borbi protiv globalnih ekonomskih pretnji do kojih je doveo rat u Ukrajini ili da se suoče sa "katastrofalnim humanitarnim posledicama".

XS
SM
MD
LG