Dostupni linkovi

Bundestag odao počast preživjelom iz holokausta koji je ubijen u Harkivu


Boris Romančenko koji je preživio holokaust poginuo je u ruskom bombardovanju Harkiva.
Boris Romančenko koji je preživio holokaust poginuo je u ruskom bombardovanju Harkiva.

Njemački parlament je 22. marta odao počast Borisu Romančenku, koji je preživio nekoliko nacističkih koncentracionih logora tokom Drugog svjetskog rata, ali je izgubio život tokom napada prošle sedmice u ukrajinskom gradu Harkivu.

Romančenko, koji je bio potpredsjednik Međunarodnog komiteta Buchenwald-Dora, imao je 96 godina kada je ubijen u ruskom bombaškom napadu na njegov stambeni blok.

Otvarajući sjednicu parlamenta, potpredsjednica Katrin Goering-Eckardt rekla je da je Romančenko odveden u Dortmund u Njemačkoj kao prisilni radnik 1942. godine i poslan u koncentracione logore nakon pokušaja bijega godinu dana kasnije.

"Njegova smrt nas podsjeća da Njemačka ima posebnu istorijsku odgovornost prema Ukrajini", rekao je Gering-Eckardt.

"Boris Romančenko je jedan od hiljada mrtvih u Ukrajini. Svaki pojedini život koji nam je oduzet podsjeća nas da učinimo sve što možemo da zaustavimo ovaj okrutni rat koji krši međunarodno pravo i da pomognemo ljudima u i iz Ukrajine".

Memorijal koncentracionog logora Buchenwald je 21. marta rekao da je Romančenko, koji je preživio Buchenwald, kao i logore u Peenemundeu, Dori i Bergen-Belsenu, ubijen 18. marta tokom četvrte sedmice ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju rekao: "Zamislite samo kroz šta je prošao!"

"Preživio je Buchenwald, Doru, Peenemunde i Bergen-Belson, transportere smrti koje su stvorili nacisti. I ubijen je od ruske granate koja je pogodila običnu harkovsku neboderu".

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je ubivši Romančenka, ruski predsednik Vladimir "Putin uspeo da 'ostvari' ono što čak ni Hitler nije mogao".

XS
SM
MD
LG