Dostupni linkovi

Ministri G7 razgovaraju o uticaju rata u Ukrajini na sastanku u Njemačkoj


G7 sastanak u Velikoj Britaniji u junu 2021.

Visoke diplomate G7, bogatih država sastali su se na sjeveru Njemačke kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini, sigurnosti energetike i hrane, odnosima sa Kinom i klimatskim promjenama tokom trodnevnog sastanka koji počinje 12. maja.

Ministri inostranih poslova Ukrajine i susjedne Moldavije koja strahuje da će postati naredna meta ruske agresije, pozvani su na sastanak kao gosti. Ministar inostranih poslova Indonezije koja ove godine predsjedava Grupom 20, najjačih ekonomija svijeta, planira da se uključi na daljinu kako bi učestvovala u razgovoru o uticajima rata u Ukrajini.

Sastanak se održava u sjevernoistočno od Hamburga u Weissenhausu. Ministarka inostranih poslova Njemačke Annalena Baerbock, koja je domaćica G7 sastanka, nedavno se vratila iz posjete Kijevu.

Ministri inostranih poslova Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana dok će Sjedinjene Države zastupati Victoria Nuland, zamjenica državnog sekretara. Američki državni sekretar Antony Blinken oporavlja se od COVID-19, ali bi trebao otputovati u Berlin na sastanak ministara inostranih poslova NATO-a za vikend.

Na sastanku NATO-a takođe će učestvovati ministri inostranih poslova Švedske i Finske jer su dvije zemlje spremne da se pridruže zapadnom vojnom savezu zbog zabrinutosti od ruske vojne prijetnje.

Sastanak G7 u Weissenhausu održava se u uslovima strogog osiguranja, a na lokaciji je raspoređeno oko 3.500 policajaca.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG