Dostupni linkovi

'Slava Ukrajini': Fudbalski poklič ili fašistički poziv?


Ukrajinska fudbalska reprezentacija
Ukrajinska fudbalska reprezentacija

Ukrajinska muška fudbalska reprezentacija debitovala je pobedom u svojim novim dresovima, zasmetavši nekima u Rusiji zbog politički nabijenog slogana na dresovima njenih igrača, piše Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinci su po prvi put nosili dresove sa natpisom "Slava Ukrajini!" u pobjedi nad Češkom 2-1 u meču UEFA-ine Lige nacija.

Slogan je sve više prihvaćen u Ukrajini od smene predsednika Viktora Janukoviča usred protesta na Euromajdanu 2014. godine i rata između ukrajinskih snaga i separatista u Istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija.

Ruski zvaničnici su u međuvremenu osudili ovu frazu tumačeći je kao fašistički poziv, pozivajući se na njegovu upotrebu od strane ukrajinskih nacionalista koji su prvo bili saveznici a zatim suparnici nacističke Nemačke dok su se borili za nezavisnost Ukrajine tokom Drugog svetskog rata, kada su zverstva protiv Jevreja i Poljaka.

FIFA, rukovodeće telo međunarodnog fudbala, u julu je kaznila trenera hrvatske muške reprezentacije i izdala upozorenje jednom od njenih igrača, Domagoju Vidi, nakon što su se njih dvojica pojavila na video snimku u kojem je Vida rekao "Slava Ukrajini!" nakon pobede Hrvatske nad domaćinom Rusijom u Moskvi na Svetskom fudbalskom prvenstvu.

Ukrajina - Predstavljanje nove sportske opreme
Ukrajina - Predstavljanje nove sportske opreme

FIFA zabranjuje igračima da daju političke izjave na Svetskom prvenstvu, mada su Vida i trener Ognjen Vukojević negirali da je video imao bilo kakvu političku konotaciju.

Dan pre neko što je Ukrajina 6. septembra počela takmičenje u Ligi nacija utakmicom protiv Češke u Uherskom Hradištu, oko 300 kilometara jugoistočno od Praga, ruski parlamentarac Igor Lebedev rekao je da FIFA ili UEFA treba da razmotre zabranu slogana koji se nalaze na dresovima Ukrajine.

"Postoje vrlo specifični pojmovi koje se mogu prikazati na dresovima: ime zemlje, ime igrača, njegov broj i grb zemlje," rekao je za televiziju NTV Lebedev, zamenik predsednika donjeg doma Parlamenta i član Izvršnog odbora Fudbalske federacije Rusije.

Ali pravila UEFA-e, jedne od šest kontinentalnih konfederacija FIFE, dozvoljavaju "slogan tima" na dresovima i predviđaju da se samo jedan slogan može koristiti tokom jedne sezone.

Oleksandr Zinchenko proslavlja pogodak
Oleksandr Zinchenko proslavlja pogodak

"Oprema koja je pod znakom pitanja je prihvaćena u skladu sa propisima o opremi UEFA," navodi se u saopštenju za štampu te organizacije.

Lebedev je odluku UEFA-e da dozvoli slogan na dresovima ukrajinskih fudbalera nazvao "čudnom".

"Svi savršeno dobro znaju da fraza" Slava Ukrajini! " ima jasan politički kontekst", rekao je ove nedelje za ruski vebsajt Sport24 .

Arsen Gasparijan, novinar i politički komentator naklonjen Kremlju, na Twitteru je napisao reakciju na saopštenje UEFA-e: "Nisam očekivao ništa više od ove mafije."

Pre utakmice reprezentacij njegove zemlje protiv Češke, ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u poruci na Twitteru 6. septembra da je siguran da će slogan postati "simbol pobede" ukrajinskog tima.

Porošenko i ostali ukrajinski zvaničnici često u svojim javnim nastupima ističu ovu frazu, a ukrajinski parlament 6. septembra dao je inicijalno dozvolu za zakon po kojem bi se zvanični vojni pozdrav i odgovor iz sovjetske ere zamenio sa "Slava Ukrajini!" i "Slava junacima!"

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zakharova prošlog meseca kritikovala je pritisak Ukrajine da promeni vojni pozdrav u ono što je opisala kao "nacistički poziv", javila je državna agencija TASS.

Za razliku od UEFA, pravila FIFA iz 2018. godine ne prepoznaju slogane kao dozvoljeni sadržaj na dresovima igrača i drugoj opremi.

Pravila FIFA dozvoljavaju da dresovi sadrže zvanični amblem, maskotu, simbol i ime zvaničnog udruženja članova; godinu osnivanja, naziv zemlje i nacionalnu zastavu; i nadimak reprezentacije.

U pravilima se navodi da su zabranjene "dodatne poruke" osim specijalno dozvoljenih "znakova i oznaka".

Portparol FIFA-e napisao je u e-mailu 7. septembra da organizacija ne "spekuliše o budućem scenariju" u vezi sa frazom "Slava Ukrajini!"

XS
SM
MD
LG