Dostupni linkovi

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu, eksplozije u Kijevu


Dim iznad Kijeva nakon ruskih napada, 31. oktobar 2022.
Dim iznad Kijeva nakon ruskih napada, 31. oktobar 2022.

Najmanje 13 osoba je povrijeđeno, dok je najmanje 18 objekata u deset ukrajinskih regija - većinom energetskih postrojenja - oštećeno u ruskim napadima na Ukrajinu, uključujući i prijestolnicu Kijev, 31. oktobra.

Udari su uslijedili nekoliko dana nakon što je Kremlj okrivio Kijev za napad bespilotnom letjelicom na njegovu Crnomorsku flotu.

"Mete nisu bile vojne, nego kritična civilna infrastruktura", objavio je ukrajinski premijer, Denis Šmihal.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Stotine naselja u sedam regija ostale su bez struje", navodi Šmihal, dodajući da "inženjeri rade punom parom" kako bi popravili štetu.

U regijama Kijev, Zaporižje, Harkiv i Dnjepropetrovsk na snazi su hitne redukcije struje.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je objavilo da je protivvazdušna odbrana uspjela oboriti 44 od 50 ruskih lansiranih projektila.

Portparol vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je da je Kremlj za ove napade koristio strateške bombardere.

Eksplozije su odjeknule i u Harkivu, Zaporižji, Čerkasiju, Dnjepropetrovsku i Lvivu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 80 posto ukrajinske prijestolnice ostalo bez snabdijevanja vodom nakon ruskih napada na kritičnu infrastrukturu.

Bez vode su nakon granatiranja 31. oktobra ostali brojni dijelovi Kijeva. Stanovnici do vode dolaze iz jedne od pumpnih stanica u centralnom dijelu grada.
Bez vode su nakon granatiranja 31. oktobra ostali brojni dijelovi Kijeva. Stanovnici do vode dolaze iz jedne od pumpnih stanica u centralnom dijelu grada.

"Trenutno, zbog oštećenja energetskog objekta u blizini Kijeva, 80 posto potrošača u glavnom gradu ostaje bez snabdijevanja vodom", objavio je Kličko na Telegramu, pozivajući građane da naprave zalihe vode.

U toku su i popravci kojima je cilj povratiti snabdijevanje strujom za 350.000 domaćinstava u Kijevu koja su ostala bez struje nakon ruskih napada, dodao je.

Stanovnici Kijeva sklonili su se unutar metro stanice nakon ruskog granatiranja ukrajinske prijestolnice, 31. oktobar 2022.
Stanovnici Kijeva sklonili su se unutar metro stanice nakon ruskog granatiranja ukrajinske prijestolnice, 31. oktobar 2022.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba je da su napadi od 31. oktobra znak ruske vojne slabosti.

"Još jedna serija ruskih projektila pogađa kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Umjesto da se bori na bojnom polju, Rusija se bori protiv civila", rekao je.

U južnom ukrajinskom gradu Marhanetsu ruski projektili pogodili su stambene zgrade i srednju školu, usmrtivši 31-godišnju ženu, napisao je na Telegramu lider regionalne uprave Valentin Reznichenko.

Grad Vinnytsya, u zapadnoj Ukrajini, bio je pod raketnom vatrom, naveo je regionalni guverner Serhiy Borzov. Također, bilo je izvještaja o zračnim napadima u regijama Poltava i Kirovohrad.

Višestruki napadi primorali su Ukrajinu da 31. oktobra objavi zračnu uzbunu u cijeloj zemlji.

Istovremeno, ukrajisnka vojna komanda navodi da su se u istočnoj Ukrajini vodile žestoke bitke u blizini Bakhmuta, u regiji Donjeck, te da su ukrajinske snage zadržale ruske napade na druga dva područja u regiji, oko Avdiyivka i Uhledar.

Ruska raketa koju je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana pala je na selo na sjeveru Moldavije 31. oktobra, nanijevši manju štetu, ali bez povrijeđenih, saopštilo je moldavsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Rusija već sedmicama gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu i druge civilne zgrade projektilima, bespilotnim letjelicama i artiljerijom, usred ukrajinske protuofenzive koja je protjerala ruske trupe sa sjeveroistoka i potisnula ih natrag na istok i jugoistok.

Cijene pšenice i kukuruza porasle su 31. oktobra na berzi u Chicagu, potaknute zabrinutošću za snabdijevanje nakon što je Rusija obustavila učešće u sporazumu koji garantuje izvoz žitarica iz crnomorske regije.

XS
SM
MD
LG