Dostupni linkovi

Zelenski opravdava napad dronovima na proruske separatiste


Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je 29. oktobra branio upotrebu dronova turske proizvodnje u napadu na proruske separatiste u istočnom dijelu zemlje rekavši da je vojska djelovala u samoodbrani i nije narušila nikakve dogovore.

"Kada ukrajinska vojska osjeća potrebu da brani svoju zemlju, ona to radi. I ubuduće će djelovati po ovom principu", rekao je Zelenski prema komentarima objavljenim na predsjedničkoj web-stranici 29. oktobra.

Ukrajinska vojska je ove sedmice objavila snimak za koji se navodi da je bespilotna letjelica Bajraktar T2B koja uništava haubicu ruske proizvodnje u području pod kontrolom separatista.

Vojska je saopštila da je dron korišten "prvi put" za suzbijanje topovske vatre u kojoj je jedan ukrajinski vojnik ubijen, a drugi ranjen.

Moskva je optužila Ukrajinu za narušavanje sporazuma iz Minska koji je trebao da okonča rat u kojem je poginulo više od 13.200 ljudi od aprila 2014. Takođe je rekla da upotreba bespilotnih letjelica može da "destabilizuje situaciju" u istočnoj Ukrajini.

Pariz i Berlin, koji su medijatori konflikta, takođe su kritikovali napad.

Francuska je rekla da je bila "zabrinuta" zbog upotrebe dronova Bajraktar i "povećane upotrebe teškog naoružanja" koje narušava obustavu vatre.

Portparol njemačke vlade takođe je kritikovao upotrebu dronova, ali je napomenuo da "sve strane koriste dronove", čija je upotreba, prema sporazumu iz Minska, rezervisana za posmatrače Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), javila je novinska agencija Ukrinform.

Američka ambasada u Kijevu pozvalo je obje strane u sukobu da poštuju sporazum o prekidu vatre, rekavši da su separatisti takođe koristili dronove.

"Pozivamo obje strane u sukobu u Donbasu (istočna Ukrajina) da se pridržavaju uslova sporazuma o prekidu vatre, ali da budemo jasni — strana predvođena Rusijom u više navrata je koristila haubice i bespilotne letjelice protiv ukrajinskih snaga, direktno kršeći pojačane mjere dogovorene prošle godine... i nedavno ubila ukrajinskog vojnika", napisala je ambasada u dvije objave na Twitteru.

"Zvanična retorika Rusije sugeriše da Ukrajina zateže situaciju, ne samo da je krivo navođenje već i potiče eskalaciju tenzija", dodaje se u objavi.

Turska je prodala dronove Bajraktar Ukrajini, a Kijev planira da kupi još desetine bespilotnih letjelica koje će rasporediti u istočnoj Ukrajini.

U septembru je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao da njegova zemlja planira da izgradi fabriku za proizvodnju dronova u saradnji sa turskim proizvođačem Bajkar.

Ministar odbrane Andrij Taran ranije je u oktobru rekao da će zajednički centar za obuku i održavanje dronova biti osnovan u Ukrajini.

Rastuće odbrambene veze između Turske i Ukrajine, članice NATO-a, bile su izvor napetosti između Ankare i Moskve, prijeteći pomjeranjem ravnoteže snaga na istočnom ukrajinskom ratištu u korist Kijeva.

Bajraktar se pokazao kao jedan od najboljih naoružanih bespilotnih letjelica na tržištu, nakon što je testiran u sukobima u Siriji, Libiji, Nagorno-Karabahu i protiv kurdskih militanata.

Izvor: AFP i Ukrinform

XS
SM
MD
LG