Dostupni linkovi

Rusija nastavlja napade dronovima na Ukrajinu


Ukrajinski vojnik ispaljuje protutenkovski bacač granata na ratištu u blizini grada Bakhmuta u regiji Donjecka, 13. jula 2023.
Ukrajinski vojnik ispaljuje protutenkovski bacač granata na ratištu u blizini grada Bakhmuta u regiji Donjecka, 13. jula 2023.

Nekoliko ukrajinskih regija proglasilo je 14. jula ujutro uzbunu od zračne opasnosti, jer je Rusija ponovo lansirala bespilotne letjelice iranske proizvodnje, naveli su ukrajinski dužnosnici.

Šest dronova oborila je ukrajinska protuzračna odbrana iznad industrijskog grada Krivij Rih, u južnoj regiji Dnjepropetrovsk, napisao je regionalni guverner Serhiy Lysak na Telegramu.

"Međutim, nije bilo moguće uništiti sve bespilotne letjelice, a u Kryviy Rihu je oštećeno komunalno poduzeće", napisao je Lysak, dodajući da je u gradu oštećena i lokalna prijevoznička kompanija te nekoliko zgrada, dok je industrijska oprema uništena.

Kako je kazao, lakše je ozlijeđen 56-godišnji muškarac.

Šef Vijeća za odbranu tog grada Oleksandr Vilkul napisao je na Telegramu da unatoč šteti komunalne službe rade.

Ukrajinska protuzračna odbrana saopćila je da je oborila 16 od 17 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje koje je Rusija koristila u napadu.

Četvrti uzastopni dan napada ruskih bespilotnih letjelica, uslijedio je nakon što su najmanje dvije osobe poginule, nekoliko ranjeno, u Kijevu i drugim ukrajinskim regijama.

Glavni štab ukrajinske vojske saopćio je 14. jula da su ukrajinske trupe vodile 30 borbi u posljednja 24 sata u istočnoj regiji Donjecka, gdje se nastavljaju žestoke borbe.

"Neprijatelj i dalje usmjerava svoje glavne ofanzivne napore na smjerove Kupyansk, Lyman, Bakhmut, Avdiyivka i Maryinka", navela je ukrajinska vojska u dnevnom izvještaju.

Pentagon je 13. jula saopćio da plaćenička vojska Wagner ne sudjeluje u značajnijoj mjeri u borbama u Ukrajini, nakon kratke oružane pobune koja je grupa je pokrenula u Rusiji.

"U ovoj fazi ne vidimo da Wagnerove snage sudjeluju u bilo kakvom značajnom kapacitetu u podršci operacijama u Ukrajini", rekao je glasnogovornik Pentagona, Patrick Ryder.

Nakon pobune od 23. do 24. juna, borcima Wagnera navodno je ponuđena opcija da odu u egzil, pridruže se regularnim ruskim snagama ili budu raspušteni.

Ukrajinska vojska je, također, navela da je primila kasetnu municiju koje su obećale Sjedinjene Države.

"Tek smo ih dobili, još ih nismo upotrijebili", rekao je Oleksandr Tarnavskiy, šef južnog ukrajinskog zapovjedništva, u intervjuu za CNN, govoreći o kontroverznoj municiji.

Sjedinjene Države su prošle sedmice objavile da će Ukrajini isporučiti kasetne bombe, unatoč zabrinutosti oko dugoročnog rizika za civile.

"Ukrajinske snage neće rasporediti oružje u gusto naseljenim područjima", rekao je Tarnavskiy.

Njemačka je 13. jula objavila da je poslala Ukrajini dodatnu vojnu pomoć, uključujući municiju i samohodne protuzračne topove "Gepard".

XS
SM
MD
LG