Dostupni linkovi

Ukrajina protjeruje bjeloruske diplomate nakon istog poteza Bjelorusije


Zgrada Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine u Kijevu

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da Bjelorusija smanji broj diplomata u ambasadi u Kijevu na pet članova ambasade.

Portparol ministarstva Oleh Nikolenko rekao je 24. marta za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovaj potez napravljen kao odgovor na najavu Minska objavljenu dan ranije.

Neime, bjeloruska vlada je 23. marta rekla da gasi generalni konzulat Ukrajine u gradu na zapadu zemlje, Brestu i odredila da neodređeni broj ukrajinskih diplomata napuste ambasadu u Minsku dok Bjelorusija nastavlja da pomaže ruske oružane snage u njihovom napadu na Ukrajinu, prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.

Portparol bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova Anatol Hlaz rekao je da će ukrajinskom ambasadoru i četvorici zaposlenih u ambasadi u Minsku biti dopušten boravak u zemlji, dok će ostatak osoblja biti prisiljen da ode.

Hlaz je dodao da je do tog poteza došlo zbog "brojnih neprijateljskih akcija Ukrajine" koje su se godinama vodile kako bi "neodgovorno uništile međudržavne odnose" s Bjelorusijom.

Bjeloruska sigurnosna služba, KGB, u saopštenju od 23. marta je navela da je najmanje 10 zaposlenika u ukrajinskoj ambasadi - gotovo polovina osoblja - zapravo "članovi osoblja glavne obavještajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane" i da su navodno " sudjelovali u regrutovanju agenata i prikupljali povjerljive podatke".

Bjelorusija je 19. marta opozvala svo osoblje ambasade u Kijevu, što je potaknulo nagađanja da se Bjelorusija sprema da pošalje vojnike u Ukrajinu kako bi pomogla ruskim snagama.

Bjelorusija je pomogla invaziju ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu dopuštajući ruskim trupama da koriste bjelorusku teritoriju za pokretanje napada.

XS
SM
MD
LG