Dostupni linkovi

Za Ukrajinu poziv Amerikancima da napuste tu zemlju 'ništa novo'


Zgrada ambasade SAD u Kijevu u Ukrajini

Ukrajina je pridala malo značaja pozivu SAD svojim građanima da napuste Ukrajinu istakavši da to nije "ništa novo".

„Ova izjava nije dokaz neke radikalne promene situacije", ocenio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je Amerikance u Ukrajini da odmah napuste zemlju, upozoravajući da bi „situacija mogla brzo da podivlja” u regionu.

„Američki građani treba da odu sada“, rekao je Bajden u intervjuu 10. februara za NBC News.

Govoreći o napetostima na granici sa Ukrajinom, gde Rusija gomila trupe, Bajden je rekao da “ovde nemamo posla sa terorističkom organizacijom, već sa jednom od najvećih armija na svetu.”

On je izjavio da „ne postoji“ situacija koja bi ga mogla navesti da pošalje trupe da spasavaju Amerikance koji pokušavaju da napuste Ukrajinu, dodajući da je “to svetski rat kada Amerikanci i Rusija počnu da pucaju jedni na druge“.

“Ako je ruski predsednik Vladimir Putin nesmotren da uđe (u Ukrajinu), dovoljno je mudar da ne uradi ništa što bi negativno uticalo na američke građane“, dodao je Bajden.

Stejt department je 10. februara ponovio upozorenje da Amerikanci ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu "zbog pojačanih pretnji od ruske vojne akcije“ i pozvao one koji su već tamo da je odmah napuste.

Krajem januara, Stejt department je odobrio odlazak osoblja iz američke ambasade u Kijevu, koje nije neophodno za hitne slučajeve i naložio članovima njihovih porodica da napuste zemlju.

Rusija u blizini granice sa Ukrajinom ima oko 100.000 vojnika, ali odbacuje mogućnost invazije na tu zemlju. NATO i zapadni saveznici u strahu od ruske invazije na Ukrajinu povećavaju svoje prisustvo u Istočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG