Dostupni linkovi

Pritisak SAD na Rusiju zbog gomilanja trupa na granici Ukrajine


Dmitro Kuleba (lijevo), ministar vanjskih poslova Ukrajine na sastanku sa državnim sekretarom SAD Antonyjem Blinkenom (desno) u Washingtonu 5. avgust 2021.
Dmitro Kuleba (lijevo), ministar vanjskih poslova Ukrajine na sastanku sa državnim sekretarom SAD Antonyjem Blinkenom (desno) u Washingtonu 5. avgust 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je Rusiju da će napraviti "ozbiljnu grešku" ako pokuša da ponovi ono što je uradila u Ukrajini 2014. Rekao je da je Washington zabrinut zbog izvještaja o "neuobičajenoj vojnoj aktivnosti Rusije" u blizini ukrajinske granice.

Bliken je ove komentare iznio 10. novembra nakon razgovora sa ministraom vanjskih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom sa kojim se sastao u Washingtonu.

Rusija je stala iza separatističke pobune na istoku Ukrajine koja je izbila nedugo nakon moskovske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. U ovom sukobu je poginulo više od 14.000 ljudi. Rusija je više puta negirala bilo kakvu prisutnost svojih vojnika na istoku Ukrajine.

Dvojica diplomata su se sastala usred rastućih zabrinutosti u Ukrajini i dijelovima Evrope zbog nagomilavanja ruskih vojnih snaga na lokaciji udaljenoj oko 260 kilometara od ukrajinske granice, nedaleko od granice sa Bjelorusijom.

Ministar odbrane Ukrajine je prošle sedmice rekao da je do 90.000 trupa i dalje na toj lokacijama i pored zaključenja vojne vježbe. Očekivalo se da će se jedinice vratiti u svoje regularne baze.

Blinken je novinarima rekao da američke vlasti nisu jasno upoznate sa namjerama Rusije u Ukrajini, ali da je posvećenost Washingtona teritorijalnom integritetu Ukrajine "čelična".

Dvije strane takođe su potpisale novi sporazum kojim se obećava saradnja između Washingtona i Kijeva.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG