Dostupni linkovi

Kandidat za ambasadora SAD-a u Ukrajini ima dvostranačku podršku na saslušanju za potvrdu


Bridget Brink je trenutno američka ambasadorica u Slovačkoj.

Kandidat predsjednika Joea Bidena za američkog ambasadora u Ukrajini rekla je da će raditi na koordinaciji isporuke oružja i sigurnosnih predmeta Ukrajini ako to potvrdi Senat.

Bridget Brink je 10. maja razgovarala sa članovima Senatskog odbora za vanjske poslove uoči, kako se očekuje, lake potvrde u Senatu.

Brink je rekla senatorima da će, ako bude potvrđena, raditi na potpunom ponovnom otvaranju američke ambasade u Kijevu i preuzeti svoj posao u zemlji.

Veliki dio njenih dužnosti uključivat će rad s vojnim vođama koji nadgledaju milijarde dolara oružja i pomoći koju su Sjedinjene Države obećale isporučiti Ukrajini.

"Većina ljudi procjenjuje da su ovih nekoliko narednih sedmica, a možda i duže, kritične za ishod ovog rata po izboru sa strane Rusije", rekao je Brink komitetu. "Ono što pokušavamo da uradimo kao administracija je da premjestimo sigurnosne predmete što je brže moguće u Ukrajinu".

Brink je većinu svoje 25-godišnje diplomatske karijere provela u bivšim sovjetskim republikama. Trenutno je američki ambasador u Slovačkoj, a prethodno je radila u Uzbekistanu i Gruziji.

Republikanci i demokrate u komitetu naglasili su svoju želju da se Brink potvrdi i uspostavi mjesto u Kijevu što je prije moguće.

"Apsolutno je ključno imati ambasadora", rekao je senator Rob Portman (republikanac iz Ohaja) za Brink.

Najviši američki diplomati otišli su u Kijev 8. maja u korak ka obnavljanju punog prisustva SAD u gradu. Napustili su ambasadu uoči invazije zbog sigurnosnih razloga.

Mjesto američkog ambasadora u Ukrajini upražnjeno je otkako je predsjednik Donald Trump opozvao tadašnjeg SAD ambasadora u Ukrajini Marie Yovanovitch u maju 2019.

-Na osnovu izvještavanja AP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG