Dostupni linkovi

Paketi sa životinjskim očima poslani u ukrajinske ambasade u Evropi


Policija ispred ukrajinske ambasade u Madridu nakon incidenta u kojem je povrijeđen jedan službenik, 30. novembar 2022.
Policija ispred ukrajinske ambasade u Madridu nakon incidenta u kojem je povrijeđen jedan službenik, 30. novembar 2022.

Ukrajinske ambasade i konzulati u šest evropskih država primile su pakete koji sadrže oči životinja, rekao je ukrajinski zvaničnik u petak, 2. decembra.

Portparol ministarstva inostranih poslova Oleg Nikolenko napisao je na Facebook profilu da su "krvavi paketi" primljeni u ambasadama u Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj i Italiji kao i u konzulatima u Napulju, Krakovu i Brnu. Rekao je da se "istražuje značenje ovih poruka".

Nije jasno ko je poslao ove pakete.

Policija u Češkoj je saopštila da je ukrajinski konzulat u drugom po veličini gradu u zemlji, Brnu, primio "sumnjivo pismo" slično pismima-bombama koje su posljednjih dana poslane visokoprofilnim metama u Španiji.

"Pismo se pregleda rendgenom. Zgrada i okolne kuće, uključujući dječji vrtić, evakuisane su uz pomoć vatrogasaca", objavila je češka policijska uprava na Twitteru 2. decembra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske potvrdilo je kako je "odgovorna osoba Veleposlanstva Ukrajine u Zagrebu obavijestila policiju" da su od službenika pošte odbili da prime pošiljku zbog upozirenja koje su dobili od ukrajinskog ministarstva inostranih poslova.

U upozorenju stoji da su i druge ukrajinske ambasade i konzulati širom Evrope sa adrese tog pošiljaoca zapremila sumnjive pošiljke.

"Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a pošiljka/pismo je u posjedu policije te će se prema njemu postupati s ciljem utvrđivanja porijekla i sastava", navodi MUP Hvratske.

Paketi su došli dva dana pošto je povrijeđen jedan službenik nakon što je pismo-bomba eksplodiralo u ukrajinskoj ambasadi u Madridu, u Španiji, što je jedan u nizu navodnih incidenata.

Nikolenko se u izjavi na Facebooku osvrnuo na niz drugih incidenata uključujući i to da je vandaliziran i ulaz u prostorije ukrajinske ambasade u Vatikanu.

Dodao je da je ambasada u Kazahstanu primila lažnu prijetnju bombom, dok je ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama primila pismo koje sadrži fotokopiju teksta koji kritikuje Ukrajinu.

"Pismo je stiglo s teritorija jedne evropske zemlje", rekao je Nikolenko. "Ukrajina radi sa stranim policijskim snagama na istrazi svih prijetnji, identifikovanju umiješanih i njihovoj odgovornosti."

Sve ukrajinske ambasade i konzulati su pojačali mjere sigurnosti. Nikolenko je citirao ukrajinskog ministra inostranih poslova Dmitrija Kulebu koji je rekao da "imamo razoga da vjerujemo da je dobro isplanirana kampanja terora i zastrašivanja ukrajinskih ambasada i konzulata u toku."

Izvor: AP, BBC
XS
SM
MD
LG