Dostupni linkovi

Traže se odgovorni za smrt ukrajinske aktivistice


Ukrajinska aktivistica Katerina Handzjuk
Ukrajinska aktivistica Katerina Handzjuk

Smrt Katerine Handzjuk dolazi na talasu napada protiv građanskih aktivista u Ukrajini, a borci za ljudska prava tvrde da organi za provođenje zakona nisu uspjeli da temeljito istraže slučajeve i čak je moguće da su umiješani u neke od napada.

Handzjuk, ukrajinska aktivistica i savjetnica načelnika crnomorske luke Herson, umrla je od povreda koje je zadobila u napadu kiselinom prije tri mjeseca, piše Radio Slobodna Evropa.

Tridesettrogodišnja Handzjuk umrla je 4. novembra u bolnici u Kijevu gde je liječena zbog opekotina koje je zadobila prilikom tog napada, rekle su njene kolege i zvaničnici.

Lokalni mediji navode da je njena smrt uzrokovana krvnim ugruškom.

Nekoliko stotina pristalica okupilo se oko zgrade ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine u Kijevu kasno 4. novembra, zahtijevajući da se odgovorni za njenu smrt privedu pravdi.

Aktivisticu, koja je bila poznata po njenoj oštroj kritici korupcije u policiji, nepoznati napadač polio je sumpornom kiselinom 31. jula ispred njene kuće u Hersonu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, govoreći tokom svog boravka u Turskoj, izrazio je saučešće porodici Handzjuk i pozvao agencije za provođenje zakona da učine sve što je u njihovoj moći da dovedu ubicu pred lice pravde.

Petorica osumnjičenih su privedeni zbog navodnog učešća u napadu, ali nije bilo informacija o njegovom glavnom organizatoru.

"Napadi na aktiviste civilnog društva su neprihvatljivi, a počinioci ovog okrutnog zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde", poručio je na Tviteru komesar za proširenje EU Johanes Han (Johannes Hahn).

Handzjuk je pretrpjela teške opekotine na skoro 40 posto tijela i izgubila je vid na jednom oku nakon napada kiselinom, kazali su ljekari koji su je liječili u centru za opekotine u ukrajinskoj prijestonici Kijevu.

Doktori su obavili 11 hirurških operacija kako bi spasili njen život. Handzjuk je iz bolničkog kreveta obećala da će pronaći napadače.

Policija je prvobitno označila slučaj kao huliganstvo, ali je nakon javnih protesta to promijenila u pokušaj ubistva počinjenog s ekstremnom okrutnošću.

Ukrajinska zastupnica Olena Sotnik 4. novembra obnovila je raniji poziv da se u Parlamentu formira posebna komisija za istragu kako bi istražila njen slučaj.

Lokalne i međunarodne grupe civilnog društva zabilježile su najmanje 55 neriješenih napada na aktiviste, uključujući i Handzjuk, od 2017. godine.

Proteklih mjeseci, demonstranti koji su tražili ispravan odgovor policije okupljali su se ispred vladinih zgrada širom zemlje u kampanji pod nazivom "Tišina ubija".

Jurij Lutsenko, ukrajinski glavni državni tužilac koga je imenovao predsjednik, uzrokovao je pobunu nakon jednog od protesta u septembru, kada je rekao da su aktivisti sami djelimično krivi jer "podstiču" atmosferu totalne mržnje prema vlastima.

Handzjuk je žestoko kritzirala policiju zbog korupcije.

U septembru 2017. godine optužila je Artema Antoščuka, šefa odjeljenja u regionalnoj policiji u Hersonu, da traži tri posto od iznosa svih ugovora i tendera u regionu.

Optužba je dovela do žestoke sudske bitke, koju je dobila.

Policija je uhapsila pet bivših boraca Ukrajinske volonterske armije, odmetničke frakcije ultranacionalističke milicije Desni sektor, osumnjičene za učešće u napadu.

Četiri muškarca su tvrdili da je peti, Serhij Torbin, bivši policijski dužnosnik u Hersonu, bio glavni osumnjičeni.

Torbin je u pritvoru Službe sigurnosti Ukrajine i čeka suđenje u Kijevu, rekao je njegov branitelj Jurij Kazov ukrajinskim novinama.

Snimci nadzornih kamera koje su objavili lokalni mediji pokazuju da je navodni napadač bježao s mjesta zločina.

Šest sedmica prije smrti, Handzjuk je snimila video poruku za televiziju Hromadske iz bolničkog kreveta. Zamotana u zavoje, rekla je da je sigurna da je napad bio osmišljen da je ubije.

"Zašto smatram da je to pokušaj atentata? Zato što je kiselina posuta po mojoj glavi", rekla je. "Ako je neko želio da me upozori ili da me utiša, mogao je ciljati moje ruke, noge ili lice - bilo gdje. Ali su mi izlili litar kiseline na glavu."

Prije nego što se odjavila, dodala je: "Da, znam da sada izgledam loše. Ali sigurna sam da izgledam mnogo bolje od zakona i pravde u Ukrajini ", rekla je ona. "Zato što ih niko ne liječi."

XS
SM
MD
LG