Dostupni linkovi

Ministri odbrane 35 zemalja obećali oružje Ukrajini


Lokalni stanovnik prolazi ispred oštećene zgrade i ruskog tenka u gradu Trostsyanec, nekih 400 km (250 milja) istočno od glavnog grada Kijeva, 28. marta 2022.
Lokalni stanovnik prolazi ispred oštećene zgrade i ruskog tenka u gradu Trostsyanec, nekih 400 km (250 milja) istočno od glavnog grada Kijeva, 28. marta 2022.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je u četvrtak 31. marta da su saveznici Ukrajine pristali da joj pošalju još vojne opreme, uključujući artiljerijsku municiju i oklopna vozila, javlja AP.

Britanski ministar odbrane održao je telekonferenciju s ministrima odbrane 35 zemalja, uključujući SAD, Novi Zeland, Južnu Koreju i Japan.

Volas je rekao da će rezultat "biti više ubojitih sredstava koja će stići u Ukrajinu... - više dalekometne artiljerije, pretežno municije", kako bi se pomoglo u suprotstavljanju ruskom bombardovanju ukrajinskih gradova.

Dodao je da Ukrajina "takođe traži neke vrste oklopna vozila, ne nužno tenkove, ali svakako zaštićena vozila, te da saveznici "razmatraju šta još možemo da uradimo" za pomoć Ukrajini da odbrani svoju obalu.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara.

Svoje domove je napustilo više od 10 miliona ljudi. Mnogi od njih, 4,6 miliona prema proceni Ujedinjenih nacija napustilo je zemlju. Ostali su raseljeni unutar Ukrajine.

Zadnji pregovori Rusije i Ukrajine održani su u Istanbulu 29. marta, a nastavak se očekuje u petak 1. aprila.

Rusija je nakon pregovora rekla da namjerava smanjiti vojne aktivnosti u Kijevu i Černihivu, a Ukrajina je navela da će razmisliti o tome treba li postati "neutralna" država.

Neutralni status bi značio da se Ukrajina neće pridružiti nijednom vojnom savezu, kao što je NATO, niti će imati sjedišta vojnih baza.

Dan kasnije, 30, marta glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov umanjio je nade rekavši da nije bili pomaka.

"Ono što je pozitivno jest da je ukrajinska strana barem počela konkretno formulirati i stavljati na papir ono što predlaže. Do sada to nismo uspjeli postići", rekao je Peskov.

"Što se ostalog tiče, trenutno ne možemo, da tako kažem, reći da je bilo ikakvih pomaka, bilo ičega što obećava", rekao je Peskov u izjavi za novinsku agenciju Interfax.

XS
SM
MD
LG