Dostupni linkovi

Uništena bomba iz Drugog svjetskog rata


Federalna uprava civilne zaštite sa svojim timovima za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u ponedjeljak ujutro oko osam sati uklonila je i uništila avionsku bombu zaostalu iz drugog svjetskog rata.

Bomba je uništena na poligonu predviđenom za te namjene u opštini Konjic. Riječ je o avionskoj bombi koja je prije pet dana pronađena u sarajevskom naselju Alipašino polje.

Izmještanje avio bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata počelo je u ponedeljak ujutro oko 3 sata, a okončano pet sati kasnije.

Bomba je uništena na poligonu predviđenom za uništavanje nekeksplodiranih ubojnih sredstava u opštini Konjic.
Uklanjanje bombe u Sarajevu, foto: Federalna uprava civilne zaštite
Uklanjanje bombe u Sarajevu, foto: Federalna uprava civilne zaštite

U Federalnoj civilnoj zaštiti kažu da je riječ o veoma zahtjevnoj operaciji koja je uključivala i evakuaciju stanovništva.

„Nakon uspješno izvedenog podizanja, utovara i transporta bombe, na relaciji Alipašino Polje- Ilidža- Hadžići-Tarčin – Lapov Do, što uključuje i oko 15 kilometara makadamskog, odnosno šumskog puta, izvršeno je uništavanje bombe na posebno određenom poligonu, koji pripada opštini Konjic “, kaže zamjenik direktora Federalne uprave civilne zaštite Murat Baručija.

U operaciju uklanjanja bombe bilo je uključeno 28 pripadnika timova federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, za deminiranje i mašinsku podršku. Predvodio ih je komandir Sead Vrana.

„U poslednjih pet godina ovo je negdje oko trideseta avio bomba u Federaciji BiH koju su uklonili ovi timovi. Ovo je bila jedna od najkomplikovanijih operacija, kako tehnički tako i organizaciono. U neku ruku bila je složenija od ljetošnje operacije uklanjanja bombe sa Dolac Malte, samim tim što smo u blizini imali dvije škole, policijsku stanicu, dalekovod i nešto veći broj stanovnika u okolnim zgradama“, navodi Vrana.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG