Dostupni linkovi

Žandarmerija uklonila spomenik iz centra Preševa


Uklanjanje spomenika u Preševu, 20. januar 2013.
Uklanjanje spomenika u Preševu, 20. januar 2013.
Pripadnici Žandarmerije u nedelju ujutro uklonili su spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) sa trga ispred zgrade opštine Preševa. Uklanjanje spomenika obezbeđivalo je oko 200 pripadnika Žandarmerije, a akcija je protekla bez incidenata.

Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije ocenili su da je ovim činom vlast propustila šansu za kompromis i najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.
Poslanik Partije za demokratsko delovanje u Skupštini Srbije Riza Halimi rekao je posle sastanka lidera albanskih partija sa juga Srbije da će u ponedeljak u podne u Preševu biti održan miting na kome će biti predloženi dalji koraci.
"Naše dalje korake ćemo danas formulisati i sutra predložiti građanima na mitingu na centralnom gradskom trgu gde je i do sada stajao spomenik", rekao je poslanik.
On je istakao da je ovom akcijom Srbija "propustila šansu za kompromis i evropski put za sve svoje građane".

(VIDEO Tanjuga: Uklanjanje spomenika u Preševu)

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u nedelju da je ovo unutrašnje pitanje Srbije i da je sve urađeno po zakonu.

"Poruka za međunarodnu zajednicu je - ne dozvoljavam da se Srbiji nameću standardi koji ne važe za njihove zemlje. Nisam nikog pitao, jer je to naše unutrašnje pitanje. Druga je stvar da smo upotrebili silu, prekomernu silu i da je bilo incidenta", rekao je Dačić za Televiziju B92.
On je podsetio da je jedino što je dobio kao stav od međunarodne zajednice jeste da je to unutrašnje pitanje Srbije i da sve treba da bude rešeno u skladu sa zakonom, a zakon je, kako je istakao, ispoštovan. Dačić je kazao da prilikom uklanjanja spomenika u Preševu niko nije želeo da ponizi osećanja Albanaca, kao i da spomenik nije oštećen.

Orhan Redžepi, bivši komandant rasformirane OVPBM i predsednik Nacionalne partije Albanaca kaže za Radio Slobodna Evropa da je uklanjanjem spomenika Vlada Srbije dala povod da se albanski odbornici te tri opštine sa juga Srbije izjasne o teritorijalnoj autonomiji, na osnovu referenduma iz 1992. godine koji predviđa pravo prisajedinjenja Kosovu.

“Naši sledeći koraci biće za dobrobit albanskog naroda na osnovu referenduma iz 1992. na osnovu oružane pobune, na osnovu Končuljskog sporazuma i na osnovu svih daljih delatnosti koje je Vlada Srbije preduzela protiv albanskog življa u Preševskoj dolini”, kaže Redžepi.
Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam kaže za RSE da je uklanjanje spornog spomenika unutrašnje političko pitanje Srbije koje ne bi trebalo da ima veze sa bilo kakvim prekrajanjem granica.
“Zbog toga nema razloga da se sada otvara pitanje prisajedinjenja tih opština Kosovu, jer šta bi se naprimer desilo da je u Štrpcu podignut spomenik koji se ne bi svideo Prištini. Priština bi ga sigurno, ovako ili onako uklonila, naravno ne uz direktnu asistenciju države, nego stihijski kao što je bilo 17. marta 2004. godine”, kaže Popov.
Vlada Srbije smatra OVPBM terorističkom organizacijom, koja je u tom području na jugu Srbije prema Kosovu, podigla oružanu pobunu krajem 2000. i 2001. godine.

Dačić je u nedelju izjavio da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu.
“Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države”, rekao je Dačić.
Popov smatra da je suština problema u zakasneloj reakciji državnih organa koji je trebalo da reaguju znatno pre postavljanja spomenika, i ocenjuje da ovaj događaj ne bi trebalo da utiče na dijalog između Beograda i Prištine.
“Nevolja je u tome što se zbog zakasnelog delovanja državnih organa dozvolilo da jedan ekstremniji albanski političar predsednik Opštine Preševo homogenizuje i druge Albance sa juga Srbije koji su uglavnom umereniji. Ponavljam, ovo je ipak unutrašnje političko pitanje Srbije koje ne bi trebalo povezivati sa drugim stvarima, pa ni sa dijalogom sa Prištinom”, zaključuje Popov.

Osude iz Prištine

Vlada Kosova osudila je uklanjanje spomenika i pozvala Albance da ne odgovaraju na, kako je navedeno,"provokaciju Vlade Srbije". Kosovska vlada je upozorila navela i da uklanjanje spomenika "ozbiljno dovodi u opasnost proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije" za šta je direktno odgovorna Srbija.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je uklanjanje spomenika u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima.

"Uklanjanje spomenika nije u skladu sa voljom građana Preševske doline izraženom kroz institucije skupština opština, koje su legitimne i legalne strukture. To (uklanjanje spomenika) ukazuje na nedostatak spremnosti da se putem dijaloga kao dokazani demokratski mehanizam pronađe rešenje", kaže se u izjavi iz kabineta kosovske predsednice.

Predsednica Kosova pozivala je na mir i stvaranje klime poverenja kako bi se, kako je navedeno, ponovo uspostavio dijalog radi pronalaženja što prihvatljivijeg rešenja.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je rekao da je uklanjanje spomenika dokaz da Srbija ostaje proizvođač nestabilnosti.

"Predsednik Krasnići ocenjuje da ovaj kukavički čin Beograda dokazuje još jednom da aktuelna vlast u Beogradu nije ništa promenila od logike, mentaliteta i delovanja vlasti Slobodana Miloševića", piše u izjavi dostavljenoj medijima.

I opozicione parlamentarne stranke na Kosovu su osudile uklanjanje spomenika.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide izrazila je žaljenje što su pregovori o kompromisnom rešenju za spomenik u Preševu prekinuti zbog njegovog uklanjanja.
"Prema mojim saznanjima, obostrano prihvatljivo rešenje bilo je na dohvat ruke. Trebalo je nastaviti sa pregovorima kako bi se iznašlo rešenje koje bi poštovalo želje obe zajednice", saopštila je ona apelujući na mir i na uspostavljanje "atmosfere u kojoj bi mogao da se obnovi dijalog".

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da ohrabruje sve strane da nastave saradnju sa OEBS-om u cilju pronalaska dugoročnog i trajnog rešenja za ovo pitanje, dok je britanska ambasada izrazila je žaljenje što je Vlada Srbije odlučila da "jednostrano i bez daljih konsultacija sa lokalnom zajednicom" ukloni spomenik.

Inače, nedavno su lideri albanskih partija i lokalne samouprave u Preševu najavili će pokrenuti proces zakonske legalizacije spomenika podignutog u novembru prošle godine kako bi ovo obeležje ostalo, a nakon što je istekao rok koji je zvanični Beograd postavio lokalnim vlastima da uklone spomenik.
XS
SM
MD
LG