Dostupni linkovi

Uklanjaju se štandovi "zbog Dodikove bezbjednosti"


Banja Luka
Banja Luka
Ulični prodavači uklanjaju se iz centra Banja Luke. Razlog je procjena da ugrožavaju bezbjednost predsjednika RS Milorada Dodika. Gradske vlasti, iako su im uzele pare i izdale dozvole za rad do septembra ove godine, ne nude nikakvo novo riješenje. Ulični prodavači poručuju; ako nam predsjednk kaže da ga ugrožavamo odlazimo, a ako ne, organizujemo proteste.

Vlasnici štandova u ulici Bana Milosavljevića, u centru Banja Luke, početkom aprila dobili su rješenja od Odjeljenje za komunalne i stambene poslove grada Banja Luka da zbog neposredne opasnosti po javnu bezbjednost u što kraćem roku uklone svoje privremene objekte.

U obrazloženju se navodi da je zahtjev za njihovo uklanjanje zatražio Kabinet predsjednika Republike Srpske. Kao razlog je navedena bezbjednosna procjena relevantnih faktora.

Ulični prodavač Dalibor Kondić zbunjen je ovakvom odlukom gradskih vlasti, tim prije što je ta ista vlast prošle godine nakon licitacije svima dala rješenja za rad do septembra ove godine.

''Nas su ukinuli jednostavno jednim potezom pera. Komunalna policija je došla prije neki dan i donijela rješenje da moramo ukloniti ovo odavdje, 26 porodica ostaje bez posla, bez jedinog prihoda. Ako se borimo za svako radno mjesto ovim je, jednim potezom pera, ukinuto 26 radnih mjesta", kazao je on.
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Pita se Kondić kako to prodavci knjiga, kokica, suvenira i bižuterije ugrožavaju bezbjednost predsjednika RS Milorada Dodika, a ne ugrožavaju je vlasnici ugostiteljskih objekata koji se nalaze uz samu predsjedničku palatu.

''Naši štandovi apsolutno ne ugrožavaju nikoga. Ja čak mislim da doprinose ovom gradu. Ta ulična prodaja postoji u svim gradovima Evrope, svijeta. Bilo gdje da dođete naći ćete uličnu prodaju. Tako da naše tezge apsolutno ne ugrožavaju ničiju bezbjednost, a kamo li bezbjednost našeg predsjednika'', konstatuje prodavač Kondić.

Dragoljub Petrović već četrnaest godina po snijegu, kiši i suncu na štandu prodaje knjige. Nije mu jasno na koji način i kako ugrožava bilo koga i pita se kuda da ide.

''Od ovolike Banja Luke postoji li bar jedna ulica u koju mogu nas staviti. Ne mora to biti baš ova ulica. Mada ne mogu shvatiti da smo mi toliki problem što se tiče zgrade predsjednika i bezbjednosti'', kazao je Petrović.

Najavljuju se protesti

Gradonačelnik Banja Luke Dragoljub Davidović nedavno je izjavio da je samo postupio po naređenju podsjetivši da su iz istih razloga uklonjena i tri novinska kioska koja su se nalazila preko puta palate predsjednika.

''Meni je samo naređeno od službi koje procjenjuju bezbjednosne aspekte i to se mora izvršiti.Prema tome tako je i ovdje, dakle u krugu od 100 metara moraju biti uklonjeni objekti sličnog tipa... Ali evo, ja sam spreman zaista i na razgovor sa tim ljudima i stvarno želim koliko god budem mogao, razmijevajući njihovu situaciju da im se i pomogne", poručio je Davidović.

Međutim, od ovog obećaja nije bilo ništa, kaže Dalibor Kondić.

''Mi smo poslali dopis da želimo da razgovaramo sa njim ali nikad nas nije pozvao. Grad nema nikakve alternative za nas. Mi ne tražimo ništa, samo da radimo'', ističe Kondić.

Prodavci poručuju da će odluku vlasti grada Banjaluka ispoštovati i ukloniti svoje privremene objekte samo ako i od Kabineta predsjednika dobiju odgovor i potvrdu da ugrožavaju javnu bezbjenost.

''Ako je stav da mi ugrožava javnu bezbjednost, samo da dobijemo zvaničan stav Kabineta i nećemo praviti nikakve probleme'', obećava Kondić.

Ulični prodavci će na odgovor morati sačekati s obzirom da su se napaćeni javni radnici premorili od ovakvih tema pa su zbog 1. maja morali i danas uzeti slobodan dan. Ukoliko ne dobiju ni odgovor od Kabineta predsjednika RS ulični prodavači će prema riječima Kondića organizovati proteste u Banjaluci.

''Najavićemo protest i to će biti zadnji čin kojim mi možemo da se borimo, jer oni nas stavljaju pred svršen čin. Ne vidimo nekog izlaza osim naših protesta.''

Međutim kako njihove žalbe ne odlažu izvršenje rješenja grada Banjaluke mogu samo očekivati kazne od komunalne policije zbog nelegalnog zaposjedanja javne površine koja iznosi 100 KM.
XS
SM
MD
LG