Dostupni linkovi

Ukinuta presuda za pokušaj ubistva Milana Beka, suđenje se ponavlja


Maja Adrovac, arhivska fotografija

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Aleksandar Zdravković osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva biznismena Milana Beka 2014. godine, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Mirjana Piljić, koordinatorka za medije tog suda.

Posle razmatranja žalbi koje su na presudu podnele stranke u postupku, drugostepeni sud je doneo odluku da suđenje Zdravkoviću, zbog bitnih povreda postupka, bude ponovljeno pred Višim sudom u Beogradu, pojasnila je Piljić.

Ona je dodala da je odlukom Apelacionog suda pritvor u kojem se Zdravković nalazio zamenjen merom kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom.

U ovom postupku odgovara i Maja Adrovac, koja je već dva puta prvostepenim presudama oslobođena optužbi za pomaganje u pokušaju ubistva Beka.

Odluka Apelacionog suda u odnosu na nju još nije poznata, ali pošto je već jednom ukidao prvostepenu presudu, ovaj sud sada mora da donese konačnu odluku o optužbi protiv Maje Adrovac, izjavila je Piljić, dodavši da se ta odluka očekuje kada se pripremi pisani otpravak Višem sudu, za šta je rok 30 dana.

Apelacioni sud može da joj potvrdi oslobađajuću presudu, da je preinači u osuđujuću ili da sam otvori glavni pretres i izvede ključne dokaze i sam presudi.

Aleksandar Zdravković je optužen da je pokušao da ubije Beka u saizvršilaštvu sa NN licem koje mu je javljalo kretanje Bekovih kola.

Na Beka je pucano 14. novembra 2014. godine, kada se kolima vraćao s posla u svoju kuću u beogradskoj četvrti Senjak. Tom prilikom je ranjen njegov vozač Dragan Dragaš.

Maja Adrovac je posle prvog suđenja u ovom postupku bila oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza, ali je ta presuda ukinuta i po odluci Apelacionog suda. Suđenje joj je ponovljeno u ovom zajedničkom postupku sa Zdravkovićem koji je uhapšen u međuvremenu.

Dok se Maja Adrovac brani sa slobode, Zdravković je u pritvoru od hapšenja u julu 2016. godine.

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik "zemunskog klana", ali je optužbi oslobođen.

Beko je tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac u stanu, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena.

XS
SM
MD
LG