Dostupni linkovi

Ukinuta narodna kuhinja u Prokuplju


Narodna kuhinja u Prokuplju ukinuta je zbog, kako tvrde u Crvenom krstu tog grada, toga što opština nije sa dovoljno sredstava finansirala rad ove humanitarne institucije, čime 380 najsiromašnijih ostalo bez jednog toplog obroka. Sekretar prokupačkog crvenog krsta, Dušica Dinić pojašnjava:

„Kuhinja je prestala sa radom zato što nemamo para. Odnosno, zato što opština i predsednik opštine prebacuju potreban novac Crvenom krstu.“

Sa druge strane, predsednik opštine Prokuplje odbacuje navode Crvenog krsta da opština ne izdvaja dovolno novca za rad narodne kuhinje već da su u pitanju, kako ističe, najverovatnije politički razlozi.

„Zaista ne znam šta je razlog. Mi smo u više navrata razgovarali sa sekretarom Crvenog krsta. Razlog je što se tu umešala politika, i ranije, a verovatno i sada“, kazao je Đurković.

Ljubiša Đurković
Ljubiša Đurković
I dok ove dve institucije jedna na drugu prebacuju krivicu, najsiromašniji stanovnici Prokuplja su ostali bez toplog obroka koji su prethodnih meseci dobijali u narodnoj kuhinji.

„Uzimali smo svi, cela ulica. Uzimali smo po dva hleba, hranu, ponekad neke stvari za decu. Sada nemamo ništa. Petoro dece, ja i muž, ukupno nas sedmoro uzimalo hranu u narodnoj kuhinji“, kaže jedna Romkinja, doskora korisnica narodne kuhinje.

„Svi smo uzimali. Po parče hleba smo delili. Sada nemamo od koga da uzmemo. Moje unuče je skoro od gladi umrlo. Niti je dolazila dečja zaštita da uzme, niti ko drugi“, kaže jedan od korisnika ukinute narodne kuhinje u Prokuplju

Za sada nema nagoveštaja da će sukob na relaciji lokalna samouprava Crveni krst biti okončan i da će narodna kuhinja u Prokuplju nastaviti sa radom. Najsiromašnijima u ovom gradu ostaje da se sami snalaze za hranu.
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG