Dostupni linkovi

Ukidanje rominga sve izvjesnije


Ilustracija

Sve je izvjesnije da će od januara naredne godine u zemljama regiona biti ukinut roaming. Nacrt sporazuma i inicijatva, kojom se najavljuje smanjenje troškova korišćenja elektronskih komunikacija tokom boravka građana u drugim zemljama, biće uskoro prezentovan ministarstvima, nakon čega će se odlučiti o njegovoj primjeni.

Sporazum regulatornih agencija po kojem će od 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske trebalo bi da bude potpisan krajem septembra u Budvi, potvrdio je za naš radio direktor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić.

Time bi trebalo da građanima bude omogućen besplatan roming za pozive, SMS poruke i prenos podataka. Crnogorska Agencija je već izradila nacrt sporazuma zemalja regiona kaže Sekulić:

”Taj sporazum bi trebalo uz određene komunikacije da bude potpisan u okviru INFO festa na međunarodnoj konferenciji koju organizuje Agencija za elektronske komnikacije zajedno sa međunarodnom unijom za telekomunikacije. To pretpostavlja u određenim zemljama i izmjenu nekih propisa koji se odnose na elektronske komunikacije i ovaj sporazum bi bio otvoren za pristupanje drugih zemalja”, pojašnjava Sekulić.

Komentare najave ukidanja rominga zatražili smo od predstavnka mobilnih operatera. M-tel očekuje razgovore sa nadležnim ministarstvom i regulatorom kako bi se precizirali uslovi o ukidanju rominga.

„Obzirom da još nismo imali razgovore na ovu temu sa resornim ministarstvom i nadležnim regulatorom, nakon obavljenih razgovora i preciziranih uslova o ukidanju rominga, donijećemo naravno konačan stav. Ono što za sada možemo reći je, da smo uvijek raspoloženi za sadanju, za stvaranje boljeg ambijenta za naše korisnike pa i za ukidanje rominga u regionu ako to bude zajednički dogovor. Što se tiče roaminga sa Srbijom, naše usluge bez rominga smo obezbjedili još ranije”, kaže za RSE portparol M-tela Ana Martinović.

Da li se može očekivati otpor mobilnih operatera, s obzirom da bi najavljena mjera mogla značiti smanjenje prihoda ovim kompanijama, pitali smo Zorana Sekulića, koji ocjenjuje da će ta odluka biti usklađena sa direktivama Evropske unije uz koordinaciju zemalja regiona:

„Uvijek kad se radi o sniženju cijena normalno je i realno očekivati otpor, ali, po mom mišljenju, nema razloga za neki uspješan, da kažem otpor, jer mi u Crnoj Gori smo imali regulatorni okvir da i sada primjenimo direktivu Evropske unije s obzirom da smo potpisnici Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. I da se saglasno sa Ustavnim rješenjima, direktive Evropske unije mogu i neposredno, ukoliko su u suprotnosti sa unutrašnjim zakonodavstvom, primjenjivati”, navodi Sekulić.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG