Dostupni linkovi

Đukanović: Moskva ne odustaje ali Crna Gora na putu u NATO


Dragan Đukanović, potpredsednik beogradskog Centra za spoljnu politiku, analizira pretnje Crnoj Gori i regionu zbog članstva u NATO savezu od strane Sergeja Železnjaka, visokog funkcionera vladajuće partije Jedinstvne Rusije, što je bila tema na platformi "Zašto?".

  • Integracija

Mislim da je to samo kontinuitet politike Kremlja, ne samo prema Crnoj Gori nego i Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da smo u više navrata čuli zvaničan stav Moskve da se protivi širenju NATO-a, a posebno širenju NATO-a na Balkanu.

Meni se čini da je ovo još jedan pokušaj da se zapravo, ako ne u nekom kratkoročnom periodu odloži integracija Crne Gore u NATO a onda da se na određeni način javnost u Crnoj Gori dodatno mobiliše.

  • Slagalica

Ja ne vidim mogućnost da će ulazak Crne Gore u NATO destabilizovati Zapadni Balkan.

Naprotiv, čini mi se da će to samo dodatno pospešiti jednu složenu slagalicu balkanske stabilnosti.

  • Kurs

Mislim da ukoliko sagledamo i preslikamo strukturu Skupštine Crne Gore u periodu nakon ovih izbora, u kojoj trenutno ne učestvuje opozicija ali koja je delom najavila da će prisustvovati sednici na kojoj se bude odlučivalo u članstvu u NATO, treba videti da postoji više od natpolovične većine, da je dakle to nešto oko 50 od 81 poslanika.

Ne mislim da postoji mogućnost da ta odluka proizvede nekakvu unutrašnju nestabilnost unutar Crne Gore.

Naravno, vlast je homogeno za članstvo u NATO-u a postoje i određeni delovi crnogorske opozicije koji su evidentno na istom spoljnopolitičkom kursu.

  • Potvrda

Mislim da je ovo samo kontinuitet nastojanja Moskve da uspori ulazak Crne Gore u NATO i mislim da će kao i do sada svi ovi pokušaju biti neuspešni.

Ipak je najbitnije da Sjedinjene Američke Države potvrde akt o pristupanju Crne Gore i da je to po meni možda najbitnija činjenica u narednom periodu od mesec-dva.

U svakom slučaju, ako se to desi, treba očekivati ulazak Crne Gore u NATO još u prvoj polovini naredne godine.

  • Potencijal

Naravno da će Kremlj kao i do sada pokušavati da utiče da se ta odluka promeni ili će pokušavati da preko dela opozicije na koji očigledno ima uticaja čitav process uspori ili da ga dovede u pitanje.

Međutim, ja ne vidim taj potencijal trenutno u Crnoj Gori da se ovaj proces koji je gotovo uspešno priveden kraju sada i blokira.

XS
SM
MD
LG