Dostupni linkovi

Ujedinjeni Arapski Emirati: Radna nedelja samo četiri i po dana


U Emiratima, koji su veliki proizvođači nafte i regionalno su komercijalno, trgovinsko i turističko središte, vikend je do sada bio petkom i subotom.
U Emiratima, koji su veliki proizvođači nafte i regionalno su komercijalno, trgovinsko i turističko središte, vikend je do sada bio petkom i subotom.

Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su da će od sledeće godine radna nedelja u toj državi trajati četiri i po dana, a da će vikend biti subotom i nedeljom. Odluka, saopštena 7. decembra, doneta je kako bi UAE bolje uskladili svoju ekonomiju sa svetskim tržištima.

U ovoj zalivskoj državi koja je veliki proizvođač nafte i regionalno je komercijalno, trgovinsko i turističko središte, vikend je do sada bio petkom i subotom.

Od 1. januara 2022. vikend bi počinjao u petak popodne.

UAE su u protekloj godini preduzeli mere kako bi svoju ekonomiju učinili privlačnijom za strane investicije, u vreme sve većeg ekonomskog rivalstva sa susednom Saudijskom Arabijom.

Radna sedmica počeće u ponedeljak i završiti se u petak u 12 sati, pre muslimanske molitve, navodi se u saopštenju vlade, dodajući da bi se time poboljšala ravnoteža između posla i privatnog života zaposlenih.

Vlada je saopštila da će taj potez "osigurati nesmetane finansijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zemljama koje imaju vikend subotom i nedeljom, omogućavajući jače međunarodne poslovne veze i šanse za hiljade multinacionalnih kompanija sa sedištem u UAE".

Mohamed Ali Iasin, glavni direktor za strategiju u Al Dhabi Capitalu, rekao je za Rojters da bi pomeranje vikenda bilo "dobar eksperiment i za druge države u regionu", te da bi od ove odluke mogao da ima finansijski sektor, jer će moći da pregovara sa razvijenim tržištima bez odlaganja, kao i turistički sektor.

U mnogim pretežno muslimanskim državama petak je neradan dan.

Monika Malik, ekonomistkinja u Abu Dabi Commercial Bank, rekla je Rojtersu da očekuje da će mnoge kompanije iz privatnog sektora u UAE imati neradne dane subotom i nedeljom, opisujući taj potez kao "veoma značajan razvoj događaja" zajedno sa drugim nedavnim reformama.

UAE su liberalizovali zakon u vezi sa zajedničkim životom pre braka, kao i zakon o alkoholu, pored uvođenja dugoročnih viza kao načina za privlačenje i zadržavanje eksperata i podsticaja preduzećima da investiraju.

XS
SM
MD
LG