Dostupni linkovi

U Zagrebu uhićen Ivan Bender


Ivan Bender
Ivan Bender
Zagrebačka policijska Uprava potvrdila je Radiju Slobodna Evropa kako je uhićen Ivan Bender koji je 2003. godine u Bosni i Hercegovini osuđen na 4,5 godine zatvora zbog pronevjere i zlouporabe položaja u slučaju prodaje mostarskog hotela „Ero“.

Bender je bivši načelnik općine Neum i jedan od osnivača HDZ-a i takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosna, te bivši direktor federalnog Zavoda PIO/MIO.

Dva dana nakon potvrđivanja pravosnažne presude, Bender je pobjegao u Hrvatsku, gdje je mirno živio sa suprugom i sinom do hapšenja i sprovođenja u Remetinec, a na osnovu sporazuma o izručenju osuđenika koji su potpisale BiH i Hrvatska.
Bender je bivši načelnik općine Neum i jedan od osnivača HDZ-a i takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosna, te bivši direktor federalnog Zavoda PIO/MIO.

Ivan Bender je u popodnevnim satima 18. svibnja uhapšen u svom stanu u Zagrebu i prepraćen u zagrebački zatvor Remetinec, potvrdila je za program Radija Slobodna Evropa glasnogovnica Policijske uprave zagrebačke Jelena Bikić.

„Tjeralica je raspisana od strane Ministarstva unutarnjih poslova koje je zaprimilo zahtjev Županijskog suda u Zagrebu, odnosno presudom Vrhovnog suda spomenuti je osuđen na zatvorsku kaznu zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 337. Kaznenog zakona R Hrvatske, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti. Kada je uhićen, on je, bez uporabe sredstava prisile, prepraćen i predan službenicima zatvora u Zagrebu“, navela je ona.

Hapšenje Ivana Bendera u Zagrebu, koji je 2003. u BiH osuđen na 4,5 godine zatvora zbog pronevjere i zlouporabe položaja u slučaju prodaje mostarskog hotela „Ero“, a dva dana nakon potvrđivanja prvostupanjske kazne pobjegao u Hrvatsku, gdje je s obitelji mirno živio do prije pet dana, u hrvatskoj javnosti prolazi aposlutno nezapaženo.

U policiji kažu da je tjeralica za njegovim hapšenjem raspisana 13. svibnja, a na temelju sporazuma Hrvatske i BiH o izručivanju osuđenika. Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u veljači zatvorsku kaznu koja je Benderu izrečena u BiH i odbacio njegovu žalbu.

To je značilo da po automatizmu mora na odsluženje kazne, ali se Bender nije javljao sve dok mu policija prije pet dana nije sama pokucala na vrata i odvela ga u zatvor.
XS
SM
MD
LG