Dostupni linkovi

Uhapšeno osam osoba zbog ratnih zločina u Rogatici


Ilustrativna fotografija
Na području Rogatice i okoline, u četvrtak ujutro je uhapšeno osam osoba, osumnjičenih da su počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti na području te opštine.

Uhapšeni su Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, Ilija Vukašinović i Miloš Vukašinović.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ih sumnjiči da su u okviru širokog i sistematičnog napada, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na području opštine Rogatica, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, u septembru 1992. godine, vršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva iz više sela.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da su optuženi vršili progon i pljačku imovine. Kao primjer, u ovoj sudskoj instituciji navode da su optuženi iz garaže u u selu Karačići premjestili dvadeset civila, među kojima je bilo žena i djece koji su se tu kril, u obližnju štalu, gdje su ih zatvorili. Nakon toga, Mile Kušić, navodi se u optužnici, je pucao rafalno iz automatskog oružja, ubivši dvije osobe.

Tom prilikom štalu je zahvatio požar. Na toj lokaciji, na zgarištu su pronađeni ostaci tijela četiri osobe, a za tijelima ostalih žrtava još uvijek se traga.

Mile Kušić se tereti da je, prilikom napada na Kramer Selo, u opštini Rogatica, pucao iz automatskog oružja u noge jednom muškarcu bošnjačke nacionalnosti, zahtijevajući da mu preda zlato i dragocjenosti.

Ilija Vukašinović se tereti da je u istom selu izdvojio i usmrtio jednog muškarca bošnjačke nacionalnosti.

Istovremeno, optuženi Mile Kušić, Ilija Vukašinović i Saša Perković se terete i da su, nakon što su nezakonito lišeni slobode civili iz mjesta Kramer Selo i Rakitnica, ih natjerali da se kreću prema naselju Han Stjenica i zgradi osmogodišnje škole. Tom prilikom su odvajali muškarce od žena i djece, nakon čega su žene i djeca protuzakonito zatvoreni, a veći broj muškaraca ubijen. Njihova tijela još nisu pronađena.

Po nalogu Tužilaštva BiH, hapšenje su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine.

Iz ove Agencije je saopšteno da će, nakon izvršene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšene osobe biti predate Tužilaštvu BiH.

Postupajući tužilac će tokom dana odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG