Dostupni linkovi

Advokat: Kalić nije ni u Crnoj Gori, ni u bjekstvu


Ilustracija
Nekoliko dana nakon što je državna tužiteljka Ranka Čarapić najavila skoro pokretanje dva nova velika slučaja organizovanog kriminala, crnogorska policija uhapsila je u srijedu uveče suprugu i brata kontroverznog Rožajca Safeta Kalića koji je takođe osumnjičen za pranje novca.

Safet Kalić nije u Crnoj Gori.

Velibor Marković advokat kontroverznog biznismena Safeta Kalića koga specijalno tužilaštvo, skupa sa suprugom Aminom i bratom Mersudinom, tereti za pranje novca u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da nijesu tačni navodi da je njegov klijent u bjekstvu i dodaje da još nije zvanično upoznat sa navodima tužilaštva.

"Očekujem da me specijalni tužilac pozove. Ne znam šta mu je stavljeno na teret tako da ja ne bih mogao da dajem bilo kakvu izjavu jer bi se sve to smatralo kao špekulacija", kazao je Marković.

RSE: Da li znate gdje je on ? Da li ste u kontaktu?


Marković: Ja samo znam da on nije u Crnoj Gori. Pročitao sam jutros napise u medijima da je on u bjekstvu. On ne može da bude u bjekstvu, ako nije fizički prisutan u Crnoj Gori, a koliko ja znam oni su od sinoć uhapšeni tako da on fizički nije mogao da bude dostupan za tako kratak period. On može da bude nedostupan ali da bude u bjekstvu ako se nalazi u bilo kojoj zemlji Evrope to ne znači da neće da dođe.

RSE: Da li znate gdje se i u kojoj zemlji on nalazi?

Marković: Još uvijek ne znam, ne znam.

Rožajac Safet Kalić postao je poznat široj javnosti još tokom akcije Sablja kada ga je srbijanska policija javno označila kao jednog od regionalnih narko bosova koji je navodno sarađivao sa zemunskim klanom odgovornim za ubistvo Zorana Đinđića. Kalić je kategorično odbacivao te navode i tužio više medija u Crnoj Gori i regionu koji su prenosili te sumnje.

Optužbe na Kalićev račun, koji se opisuje kao bezbjednosno interesantna osoba i u dokumentu crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost nedavno je ponovio i aktuleni šef srbijanske policije Milorad Veljović. Kalić se i dokumentu crnogorske policije opisuje kao osoba koja je ostvarivala kriminalnu saradnju sa odbjeglim Darko Šarićem.

Posljednji pokušaj pritiska

Advokat Vladimir Čejović koji je zastupao nedjeljnik Monitor i novinara tog lista Petra Komnenića kojeg je Kalić tužio za klevetu, kaže da je pokretanje postupka protiv Kalića dobra vijest za tužene novinare i medije.

"Ja to ipak posmatram kao pravnik. Niko nije kriv dok se ne utvrdi pravosnažnom presudom da je neko kriv. To može da bude jedan od elemenata i činjenica koje su sada nesporne i može da bude nešto što navodi odbranu u dobrom pravcu - da ima mnogo veće argumente za svoje tvrdnje koje su Monitor, drugi mediji i novinari iznosili proteklih godina o radu Safeta Kalića", kazao je Čejović.

Vanja Ćalović
Safet Kalić se, poslije Sablje ponovo našao u žiži javnosti nakon što je na internetu osvanuo snimak njegove raskošne svadbe kojoj su prisustovali brojni pripadnici regionalnog podzemlja, ali i operativci crnogorske tajne policije, koje je - zabilježile su kamere - zabavljala hrvatska zvijezda Severina.

Tužilaštvo je nakon objavljivanja tog snimka pokrenulo istragu o tome ko je taj video materijal postavio na Jutjub.

U sklopu te istrage policija je saslušavala novinara Petra Komnenića, kao i Veselina Bajčetu i Vanju Ćalović iz MANS-a, koji su tvrdili da tužilaštvo i policija tom istragom zamagljuje suštinu priče.

"Ja zaista ne znam zbog čega je Upravu policije interesovalo u ovom kontekstu koliko MANS ima računara. Svakako da mi se čini da je to bio jedan od posljednjih pokušaja vršenja pritiska da se zaustavi postavljanje pitanja o tome šta se dešava sa slučajem Kalića. Ja se zaista nadam da će vrijeme pokazati da tužilaštvo ovoga puta jeste spremno da ide do kraja ali mi se isto tako čini da se u ovom trenutku ne treba previše rano obradovati, jer nas je dosadašnje iskustvo naučilo tome da tužilaštvo uglavnom u kasnijim fazama postupka ne uspije da dokaže ono što tako gromoglasno prethodno najavljuje".

Specijalni tužilac sumnjiči Kaliće da su od 2006. do 2011. godine Crnogorskoj komercijalnoj banci, filijala u Rožajama, uplatili više od sedam miliona gotovine, odnosno da su sumnjivim novcem plaćali rate za kredite koje su od te banke dobijali za preduzeća.
XS
SM
MD
LG