Dostupni linkovi

Optuženi za ratni zločin u Štrpcima uhapšeni dan prije izricanja presude


Protiv uhapšenih se pred Sudom BiH (na slici) vodi postupak zbog ratnih zločina, Sarajevo, 12. juli 2022.
Protiv uhapšenih se pred Sudom BiH (na slici) vodi postupak zbog ratnih zločina, Sarajevo, 12. juli 2022.

Petorica optuženih za otmicu i ratni zločin u Štrpcima tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) su uhapšeni u četvrtak, 20. oktobra u Višegradu na istoku BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Miodrag Stojanović, advokat uhapšenog Luke Dragičevića.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su ih uhapsili dan prije donošenja presude za taj zločin pred Sudom BiH.

Osim Dragičevića, uhapšeni su i optuženi Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić.

Kako je Stojanović pojasnio za RSE, oni su uhapšeni "zbog opasnosti da će ometati pravdu". On smatra da je cilj Tužilaštva "da ih zadrže praktično tih 24 sata i ujutru ih uvedu u sudnicu i objave presudu".

Službenici SIPA-e su bili u posjeti Miodragu Mitrašinoviću, koji takođe čeka presudu, a nalazi se na bolničkom liječenju u Foči.

U ovom slučaju su optuženi i Oliver Krsmanović i Dragan Šekarić, ali oni se već nalaze na izdržavanju kazne u odvojenim predmetima, dok je ranije u predmetu bio i Boban Inđić – ali je postupak protiv njega razdvojen.

SIPA je ranije tokom dana saopštila da je uhapsila šest osoba protiv kojih se pred Sudom BiH vodi krivični postupak zbog ratnih zločina.

U saopštenju je navedeno da će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, uhapšeni u dalju nadležnost biti predati Tužilaštvu BiH.

Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na željezničkoj stanici u Štrpcima kod Rudog, na istoku BiH, 27. februara 1993. iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Najstarija žrtva zločina u Štrpcima imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Zbog ovog zločina sudski procesi se vode i u Srbiji.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv četiri lica koja se terete kao neposredni počinioci. Sudu u Srbiji trebalo je tri i po godine da potvrdi optužnicu protiv njih, podignutu u martu 2015. godine.

XS
SM
MD
LG