Dostupni linkovi

Zašto je policija hapsila nenasilne demonstrante u Podgorici


Kasno u ponedjeljak popodne u Podgorici, iz pritvora je pušteno jedanaest demonstranata koji su uhapšeni tokom protesta ispred zgrade Vlade Crne Gore u subotu. Među uhapšenima su bili novinari i aktivisti opozicionih političkih grupacija koji nisu učestvovali u sukobu sa policijom, već mirno sjedili na ulici. Otvoreno je pitanje opravdanosti postupka policije.

Nakon što su 48 sati proveli u policijskom pritvoru, jedanaest demonstranata je pušteno na slobodu nakon što su izašli pred istražnog sudiju osnovnog suda u Podgorici. Oni su uhapšeni nakon subotnjih nereda ispred zgrade Vlade. Međutim, oni nisu učestvovali u nasilju već su mirno sjedjeli na ulici. Među njima su novinari, nevladini aktivisti kao i aktivisti opozicionih političkih partija. Oni su nakon puštanja na slobodu saopštili medijima: „Mi smo prosto na simboličan način izrazili nezadovoljstvo tako što smo spontano sjeli na ulicu. Izgleda da je to dobilo težinu poput nekih kriminalnih afera”, kaže jedna od uhapšenih učesnica protesta.

,,Očigledno je bila njihova želja da se drugima koji bi se usudili da urade nešto slično pokaže i kaže da će ovako proći kao ovi ljudi. Međutim, računica im je pogrešna”, kaže novinar Marko Milačić, koji je takođe bio uhapšen.

“Svaka čast tim ljudima koji su bili nevini pritvoreni samo zato što su pokazali građanski neposlušnost u tom smislu što su sjeli na asfalt. Dobili smo ful tretman kao da smo okorijeli kriminalci. Čestitao bih vlastima ovom prilikom jer su uspješno otvorili poglavlja 23 i 24 hapšenjem ovih krupnih riba organizovanog kriminala”, ironičan je jedan od uhapšenih demonstranata.

Hapšenje, stavljanje u pritvor i procesuiranje grupe demonstranata koji nisu učestvovali u nasilnim demonstracijama ispred zgrade Vlade u subotu je apsolutno besmisleno, nepotrebno i u zakonu neutemeljeno, saopštio je za Radio Slobodna Evropa branilac četvorice uhapšenih advokat Aleksandar Đurišić

„Radi se o osboma koje nemaju bilo kakvu, čak ni prekršajnu prošlost. Ovo je primjer jednog potpuno trivijalnog ponašanja zbog njihovog sjedjenja na ulici i nenasilnog protesta.“

Protesti koji su se dogodili u subotu u Podgorici, organizovani su preko Fejsbuka, a po uzoru na događaje u Bosni i Hercegovini. Nekoliko stotina osoba je mirno protestovalo, dok ispred sjedišta Vlade nisu stupili mlađi ljudi sa marama na licu i kapuljačama koji su se najprije koškali s policijom oko zaštitne ograde, a potom kamenicama nasrnuli na policiju. Policija je reagovala palicama i suzavcem i vrlo brzo potisnula napadače prema obližnjem Njegoševom parku odakle su napadači pobjegli u drugi kraj grada. Nakon što se gužva raščistila jedan dio protestanata, među kojima su bili novinari i predstavnici političkih organizacijasjeli su na ulicu, kada ih je policija uhapsila.

Pritvor novinarima i aktivistima

Zamjenik osnovnog tužioca u Podgorici Saša Čađenović odredio je 48-časovni pritvor uhapšenim učesnicima protesta, a među njima u pritvoru su zadržani novinar Marko Milačić i njegov otac, portparol Foruma 2010 i odbornik Građanskog fronta na Cetinju Boban Batrićević i predstavnik Građanskog fronta Ninoslav Kaluđerović i još nekolicina učesnika protestnog skupa, kojima je stavio na teret da su počinili krivično djelo nepostupanja po naredbi službenog lica.

Odluka tužioca da odredi pritvor objašnjena je navodnom opasnošću od ponavljanja krivičnog djela, koje se sastoji u tome što nijesu poslušali naređenje policije da se sklone sa ulice. Branilac Đurišić, ovu odluku smatra neosnovanom i dovodi u pitanje legalnost hapšenja dijela učesnika protesta

„Ovlašćeno lice niti je najavilo da se radi o krivičnom djelu jer se radi o licima koja nemaju neko obrazovanje niti iskustvo u krivično pravnom smislu niti su mogli da shvate da samim sjedjenjem na ulici u uslovima kada je od strane policije blokirana čitava ulica da čine bilo kakvo djelo, čak i prekršaj.“

Zbog hapšenja demonstranata koji nisu učestvovali u nasilju, opozicioni Demokratski front je odbio da učestvuje na najavljenoj skupštinskoj sjednici dok uhapšeni ne budu pušteni na slobodu. Nakon razgovora sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, poslanik Goran Danilović je pristao da Demokratski front uđe u parlament kada su dobili uvjeravanja da uhapšenima neće biti određen pritvor.

,,Predsjednik parlamenta je kontaktirao državnog tužioca i iz te komunikacije dobili smo stav da državni tužilac neće po službenoj dužnosti tražiti da se odredi pritvor onima koji su zadržani 48 sati. Mi smo tom informacijom zadovoljni.“

Uprava policije je saopštila da je u pritvoru zadržano 13 osoba za koje se sumnja da su napadali policajce tokom subotnjeg protesta. Policija je saopštila da intenzivno radi na identifikaciji ostalih napadača. Postupanju policije u subotu razmatraće i Savjet za građansku kontrolu rada policije. Tu inicijativu je podnio član Savjeta Aleksandar Zeković jer je u tom slučaju, u javnosti i medijima dovedena u pitanje profesionalna primjena policijskih ovlašćenja.
XS
SM
MD
LG