Dostupni linkovi

Hapšenja u vehabijskom selu Gornja Maoča


Policija u Gornjoj Maoči u februaru 2010. godine
Policija u Gornjoj Maoči u februaru 2010. godine
Jake policijske snage u sredu ujutro su pretresle više lokacija u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa sa lica mjesta uhapšene su tri osobe, od kojih je za sada poznat samo identitet vođe vehabijske zajednice Nusreta Imamovića.

Pretresi su izvršeni po nalogu tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal i korupciju Tuzilaštva BiH.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, aktivnosti se provode sa ciljem prikupljanja dokaza u predmetu koji se vodi protiv Mevlida Jašarevića, osumnjičenog za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu. U cilju istrage, Tužilaštvo nije moglo dati više informacija.

Portparol Agencije za istrage i zaštitu BIH, čiji pripadnici vrše pretrese, Željka Kujundžija potvrdila je za RSE da je u okviru istrage o nedavnom teroristickom napadu na američku ambasadu u Sarajevu pretreseno pet lokacija na području Gornje Maoče.

„Cilj akcije policijskih službenika SIPE bio je pronalaženje dokaznog materijala koji se može dovesti u vezu sa napadom na američku ambasadu. Eventualno pronađeni dokazani materijal nakon kriminalističke obrade u SIPI biće predati Tužilaštvu BIH“, rekla je Kujundžija.

Iz Gornje Maoče Mevlid Jašarević je krenuo u napad na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra. U ovom napadu ranjen je jedan policajac.
XS
SM
MD
LG