Dostupni linkovi

Hapšenja zbog planiranja napada u Briselu


Ilustracija
Ilustracija

Dve osobe uhapšene su u poslednja dva dana u Belgiji zbog sumnje da su planirale napade u Briselu tokom novogodišnjih praznika, saopštila je u utorak kancelarija federalnog tužioca.

Istragom je utvrđena "pretnja ozbiljnih napada na nekoliko značajnih mesta tokom novogodišnjih praznika".

Dvoje osumnjičenih uhapšeno je u istragama koje su sprovedene u nedelju i ponedeljak u tri regije u Belgiji, navodi se u saopštenju, ali nije preciziran pol uhapšenih.

Zaplenjeni su uniforme, propagandni materijal militantne organizacije “Islamska država” i računari, a oružje i eksploziv nisu nađeni, dodali su iz kancelarije tužioca.

Policija je privela šest osoba na saslušanje, međutim četiri su oslobođene, precizirano je u saopštenju.

Kako je navedeno, dve osobe su zadržane u pritvoru zbog optužbi da su bili lideri, ili da su regrutovali članove za terorističke akcije.

Oni su osumnjičeni da su planirali napade na nekoliko “simboličkih ciljeva” u Briselu, kao i na policiju, javlja belgijska radio televizijska stanica RTBF.

Kancelarija tužioca je saopštila da istraga nije povezana sa terorističkim napadima 13. novembra u Parizu, u kojima je, kako se pretpostavlja, učestvovalo nekoliko belgijskih državljana odnosno lica koja su pronašla utočište u ovoj zemlji zbog čega je pojačana pripravnost.

U Briselu su u novembru četiri dana bili zatvoreni univerziteti, škole i metro zbog opasnosti od napada sličnom u Parizu.

Abdelhamid Abaud, osumnjičen da je organizovao pokolj u francuskoj prestonici, državljanin je Belgije koji se borio u Siriji na strani “Islamske države”.

Istovremeno, belgijska policija traga za Salahom Abdeslamom, francuskim državljaninom koji je rođen u Briselu, takođe povezanim sa akcijama u Parizu. Njegov brat Brahim razneo se bombom tokom napada, saopštili su istražioci.

Belgija nastoji da u poslednjih godina obuzda islamski radikalizam jer se najviše njenih državljana po glavi stanovnika bori na strani “Islamske države” u odnosu na ostale evropske zemlje.

U poslednje dve godine izvršeno je nekoliko terorističkih napada u Belgiji. Tako je ubijeno četiri lica u napadu francuskog državljanina Mehdija Nemuša na jevrejski muzej u Briselu u maju 2014.

Sumnja se da je militant Ahmed Koulibali nabavio u Briselu oružje za napad u Parizu početkom januara 2015. u kome je ubijeno 17 lica, od toga najviše novinara satiričnog lista “Šarli Ebdo”.

Takođe, dvojica islamista su ubijena u raciji belgijske policije 16. januara ove godine, osumnjičenih da su pripremala napad na policijske stanice. Pretpostavlja se da je Abdelhamid Abaud bio organizator ove osujećene akcije militanata.

Krajem avgusta 2015. sprečen je napad Ajuba el Kazanija na brzi voz od Amsterdama za Pariz preko Brisela. Osumnjičeni je pre toga boravio u sestrinoj kući u predgrađu Brisela Molenbeku.

XS
SM
MD
LG