Dostupni linkovi

Uhapšena trojica ratnih čelnika Siska


Đuro Brodarac, foto: Novi list
Đuro Brodarac, foto: Novi list
Hrvatska je policija uhapsila u ponedjeljak ujutro trojicu ratnih čelnika Siska, Đuru Brodarca i njegovog pomoćnika Vladimira Milankovića, te Dragu Bošnjaka, sva trojica osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima u Sisku 91. i 92. godine.

Bivši sisačko-moslavački župan i ratni načelniik sisačke Policijske uprave, Đuro Brodarac uhapšen je u svojoj vikendici kraj Zadra, a Vladimir Milanković, ratni zapovjednik specijalne postrojbe MUP-a, zvane 'Vukovi', i pripadnik rezervne postrojbe MUP-a, Drago Bošnjak, privedeni su u Sisku.

Brodarca se već 19 godina sumnjiči i povezuje s jednim od najmasovnijih, ali i najzataškivanijim, ratnim zločinom počinjenim s hrvatske strane, za koji dosad nitko nije u zatvoru. Iako precizni podaci nikad nisu utvrđeni, sve procjene govore o više od stotinu odvedenih i likvidiranih, uglavnom srpskih civila s područja Siska i Petrnje.

Hapšenje je stoga vijest dana u Hrvatskoj, a glasnogovrnica Ministarstva unutarnjih poslova Marina Mandić potvrđuje da su sva trojica uhapšena zbog osnovane sumnje da su počinili djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 91. i 92. godine u Sisku.

„Prvoosumnjičeni Đuro Brodarac, tadašnji načelnik PU Sisak, i drugoosumnjičeni Vladimir Milaković, Brodarčev zamjenik, koji je tada bio zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojbi terete se za kaznena djela po zapovjednoj odgovornosti dok se trećeosumnjičeni, Drago Bošnjak, bivši pripadnik pričuvnog sastava policije u Sisku tereti za indivuidualna kaznena djela“, kazala je, uz ostalo, predstavnica policije.


Josipović: Pravosuđe ne smije biti ni pod čijim pritiskom, pa ni pod pritiskom Europske unije.
Opće je uvjerenje da su se hrvatske vlasti na hapšenje Brodarca i njegovih pomoćnika odlučile zbog rezolutnih pritisaka iz Europske unije koja je završetak pregovora s Hrvatskom i zatvaranje poglavlja 23 uvjetovala i procesuiranjem svih ratnih zločina, uključujući i zločine u ratnom Sisku.

Evo što je o tome hrvatskim medijima kazao predsjednik države Ivo Jospiović.

„Pravosuđe ne smije biti ni pod čijim pritiskom, pa ni pod pritiskom Europske unije. Ja sam siguran da su hrvatska policija i Državno odvjetništvo, naprosto, primjenjivali zakon. Hrvatska je pravna država, postoji presumkcija nevinosti, pustimo institucije, prije svega Državno odvjetništvo i sudove da neovisno, od bilo kakvog pritiska obave svoje zadaće", poručio je Josipović.

Budući da Županijsko državno odvjetništvo godinama nije ništa činilo na rasvjetljavanju zločina u Sisku, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić oduzeo im je u rujnu prošle godine taj slučaj i cijelu istragu delegirao osječkom Županijskom državnom odvjetništvu u čiji je istražni centar prebačena i upravo uhapšena trojka.
XS
SM
MD
LG