Dostupni linkovi

Uhapšen "gradonačelnik godine" zbog primanja mita


Ilustrativna fotografija

Gradonačelnik Bihaća, Emdžad Galijašević, uhapšen je u srijedu u akciji Federalne uprave policije u svom kabinetu i to zbog primanja mita u iznosu od 10.000 KM.

Galijašević je na poziciji prvog čovjeka grada od izbora 2012, a za naredne, u oktobru ove godine, bio je kandidat SDA, sa, kako se komentarisalo, sigurnim izgledima na uspjeh.

Uhapšeni Galijašević je nedavno dobio titulu najuspješnijeg gradonačelnika, koju mu je dodijelio Evropski pokret u BiH.

Gradonačelnik Galijašević je više od mjesec dana bio pod posebnim istražnim radnjama, praktično od dana kada je građevinski poduzetnik prijavio Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona da mu gradonačelnik traži novac, kako bi mu isplatio potraživanja za ranije izvedene građevinske radove na području Bihaća. Ovo je za naš program potvrdio Adnan Tulić, glasnogovornik Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

„Postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, pripadnici Federalne uprave policije su jutros, u prostorijama kabineta gradonačelnika Grada Bihaća lišili slobode Emdžada Galijaševića, njegovu suprugu Adelaidu Galijašević i njegove saradnike Smaila Toromanovića i Jasmina Stamboliju, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanja novca ili drugih oblika koristi iz člana 380. Krivičnog zakona Federacije.

Naime, prvoosumnjičenom se stavlja na teret da je u proteklom vremenskom periodu od jednog privrednog subjekta, bihaćkog poduzetnika, zahtijevao određeni procenat na ime isplate duga koji Grad Bihać ima prema njegovoj firmi, a radilo se konkretno o 10.000 konvertibilnih maraka. To je jutros, kao posebna istražna radnja simulirane otkupnine potvrđeno, na način da je gradonačelnik Galijašević prvo tražio, a zatim i primio 10.000 KM, koje su prethodno, od strane pripadnika Federalne uprave policije bile zakonito označene. Odmah poslije toga, u kabinet su ušli pripadnici Federalne uprave policije, koji su uhapsili prisutne osobe, dakle osumnjičene, izvšili pretres lica i prostorija, te dokumentovali izvršenje ovog krivičnog djela. Nakon što danas budu kriminalistički obrađeni u Bihaću, u četvrtak će biti privedeni u prostorije Kantonalnog tužilaštva na dalju proceduru i postupak.

Ova akcija trajala je unazad mjesec dana, kada su i pribavljene odgovarajuće naredbe Suda, kako bi se provjerili prvobitni dokazi i navodi da osumnjičeni za isplatu duga prema određenim firmama za sebe traži procenat, što je jutros konkretno i utvrđeno ovim provedenim posebnim istražnim radnjama“, kaže Tulić.

Galijašević je za načelnika Bihaća izabran na lokalnim izborima 2012. godine. Za naredne koji će biti održani u oktobru ove godine, bio je kandidat SDA i nije imao ozbiljnijeg konkurenta u drugim političkim partijama.

Apsurdno da je Emdžad Galijašević nedavno proglašen za gradonačelnika godine u izboru Evropskog pokreta u BiH.

U žižu javnosti je takođe dospio zbog nedavne odluke da se u vrijeme mjeseca Ramazana obustavi rad Gradskog vijeća, iako Poslovnik o radu nalaže da se sjednice moraju mjesečno održavati.

Pojedini vijećnici su tražili i održavanje tematske sjednice u vezi sa pitanjem nezaposlenosti, ali i taj zahtijev je odbijen.

Opozicione partije, a posebno Naša stranka, reagovale su i kada je gradonačelnik kupio tri skupocjena službena automobila, kako su navodili, iz novca namijenjenog za projekat izgradnje kanalizacione mreže.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG