Dostupni linkovi

Uhapšen osumnjičeni zbog ubistva zatočenika iz logora Omarska 1992.


Akcija SIPA-e u novembru 2018. godine, ilustracija.
Akcija SIPA-e u novembru 2018. godine, ilustracija.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH), uhapsili su osumnjičenog Dušana Ćulibrka zvanog Ćule koji je osumnjičen za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe, 1992. godine.

"Osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U akciji hapšenja pripadnicima SIPA-e asistirali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a po nalogu postupajućeg tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine.

Osumnjičeni Ćulibrk (1970), rođen u Bosanskoj Krupi, uhapšen je u ranim jutarnjim satima, 17. novembra, na području mjesta Donji Dubovik, općina Bosanska Krupa na Uni.

Osumnjičeni se tereti, da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno s drugim osobama, osobno i izravno, sudjelovao u odvođenju, a potom i ubojstvu, 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja.

Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine.

Iz Tužiteljstva dalje navode da se optuženi tereti da je početkom augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubojstvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski djelatnici SIPA, osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužitelju.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur, rođen 1961. godine, u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada u Srbiji.

Za zločine počinjene na području Prijedora do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Ubijeno je ili nestalo više od 3.000 građana prijedorske općine, dok ih je oko 30 hiljada prošlo kroz logore Omarska, Keraterm i Trnopolje.

XS
SM
MD
LG