Dostupni linkovi

Koncentracije ugljen-dioksida 50 odsto veće nego u predindustrijskoj eri, navodi Agencija za klimu SAD-a


Termoelektrana u Moskvi, 3. februar 2017. Ilustrativna fotografija
Termoelektrana u Moskvi, 3. februar 2017. Ilustrativna fotografija

Koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi u maju 2022. su bile 50 odsto veće nego tokom predindustrijske ere dostižući nivoe koji na Zemlji nisu viđeni oko četiri miliona godina, saopštila je 3. juna glavna Agencija za klimu Sjedinjenih Država.

Globalno zagrevanje izazivaju ljudi, posebno kroz proizvodnju električne energije korišćenjem fosilnih goriva, kroz transport, proizvodnju cementa, ili čak krčenje šuma, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Maj je obično mesec sa najvišim nivoom ugljen-dioksida svake godine.

U maju 2022. pređen je prag od 420 ppm, jedinica koja se koristi za merenje zagađenja u atmosferi.

U maju 2021. stopa je bila 419 ppm, a 2020. 417 ppm.

Merenja se vrše u opservatoriji Mauna Loa na Havajima.

Pre industrijske revolucije, nivoi ugljen-dioksida (CO2) su bili stabilni na oko 280 ppm, nivo održavan tokom otprilike 6.000 godina ljudske civilizacije koja je prethodila industrijalizaciji, prema NOAA.

Sadašnji nivo je uporediv sa onim što je bilo pre između 4,1 i 4,5 miliona godina, kada su nivoi CO2 bili blizu ili iznad 400 ppm, navodi agencija u saopštenju.

U to vreme nivo mora je bio između pet i 25 metara viši nego sada, dovoljno visok da potopi mnoge današnje velike gradove.

Ugljen-dioksid je gas koji izaziva veliku pažnju naučnika zbog stvaranje efekta staklene bašte u atmosferi.

Evropska unija je u junu 2021. usvojila Zakon o klimi koji predviđa da Evropa do 2050. godine postane klimatski neutralna, da se eliminiše zagrevanje atmosfere iz industrije, i da se do kraja tekuće decenije za 55 odsto smanji emisija gasova koji povećavaju zagrevanje Zemlje.

Vlade su se u Pariskom sporazumu iz 2015. složile da globalno zagreavanje zadrže znatno ispod dva stepena Celzijusa u ovom veku, idealno ne više od 1,5 stepena Celzijusa.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u aprilu da je izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene otkrio mnogo "prekršenih klimatskih obećanja" vlada i korporacija, optužujući ih da podstiču globalno zagrevanje držeći se štetnih fosilnih goriva.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG