Dostupni linkovi

Ugljanin sa protesta poručio: Učiniti sve da zaštitimo Bošnjake u Srbiji


Nakon džume namaza ili podnevne molitve u džamijama, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u Novom Pazaru u petak je organizovalo protestnu šetnju i skup zbog, kako se navodi u pozivu ovog veća, diskriminacije Bošnjaka u Srbiji.

Pred oko 1.000 pristalica protesta predsednik BNV Sulejman Ugljanin je rekao da se ništa nije promenilo po pitanju Bošnjaka, od 90-tih godina i vladavine Slobodana Miloševića.

Sulejman Ugljanin, foto: Danica Gudurić
Sulejman Ugljanin, foto: Danica Gudurić

„Žao mi je što smo nakon 24 godine opet na početku. Stalno smo na početku. Zbog činjenice da su Bošnjaci jedini narod na Balkanu koji nije rešio svoj nacionlani status ni u jednoj od država bivše Jugoslavije", rekao je Ugljanin.

Ugljanin tvrdi da je država postavila privatne tužioce, sudije i policajce koji krše prava Bošnjaka.

„Postave neke svoje 'privatne' tužioce, sudije i policajce Bošnjake i preko njih krše bošnjačka prava. Kad mi kao poslanici odemo i razgovaramo sa ministrom oni kažu: 'taj i taj je Bošnjak. Vaš je. To je vaš sukob'. I zato pozivam i tužioce, i sudije, policajce Bošnjake, da malo povedu računa o svom ličnom dostojanstvu, da ne hrane svoju decu od plate, gazeći bošnjačka prava", rekao je Ugljanin, dodavši "da je ovakav režim pri kraju".

On je rekao da će se "boriti protiv šovinizma, za pravnu sigurnost i državu", da je "pravi i legitimni predstavnik Bošnjaka BNV" i pozvao "državu na razgovor."

Reakcije - Meho Omerović

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Meho Omerović ocenio je u petak uveče da je govor predsednika Bošnjackog nacionalnog veća Sulejmana Ugljanina na protestu u Novom Pazaru ratnohuškački i da nije u interesu Bošnjaka.

"To su veoma opasne reči, to je provokacija kojom želi da zapali atmosferu i da igra na najosetljiviju priču, vraćajući se u prošlost i vreme Slobodana Miloševića", rekao je Omerović za agenciju Beta.

Ugljanin je ranije u petak u Novom Pazaru pred više stotina građana nazvao Srbiju "šovinističkom tvorevinom" i dodao da će učiniti sve da je demokratizuju, pa "makar doveo i NATO".

Na ovom skupu Ugljanin je rekao da su sve manjine u Vladi i sve demokratske partije u opoziciji zajedno podneli zahtev za smenu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

“On je simbolika. On naređuje tužiocima da ne kopaju po prošlosti i time šalje direktnu poruku policiji da ubijaju Bošnjake i da za to neće biti kažnjeni”, poručio je predsednik BNV.

Skup je protekao bez incidenta a povodom skupa u klubu većnika liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”, koja u BNV deluje kao opozicija, naspram većnika liste „Za bošnjačko jedinstvo“, smatraju da se radi o “zloupotrebi jedne od najvažnijih nacionalnih institucija Bošnjaka od strane Sulejmana Ugljanina predsednika BNV, zarad uskostranačkih interesa”.

U Saopštenju ove liste se kaže da protestnoj šetnji “nisu prethodile bilo kakve konsultacije, niti je bilo koji organ Veća doneo odluku o organizovanju protesta”.

XS
SM
MD
LG