Dostupni linkovi

Uginulo mladunče lavice pronađeno kod Subotice


Mladunče lavice pronađeno u Subotici 21. septembra 2023.
Mladunče lavice pronađeno u Subotici 21. septembra 2023.

Uprava Zoološkog vrta Palić saopštila je 7. oktobra da je žensko mladunče lava koje je u septembru smešteno u toj ustanovi uginulo 6. oktobra uveče.

"Lavica Kiki više nije sa nama. Posle 15 dana borbe, izgubila je svoju životnu bitku, uprkos našim najvećim naporima da je povratimo", navodi se u objavi na sajtu zoološkog vrta.

Iz Zoološkog vrta Palić saopštili su i da se nadaju da "ovakvi slučajevi zloupotrebe životinja od strane nesavesnih vlasnika, kao što je bio njen, više neće događati".

"Slučaj lavice Kiki pokazao je, nažalost, da dokle god postoje ljudi koji kupuju divlje životinje iz zabave, bez provere uslova za držanje i svesti da moraju da imaju dozvolu za držanje dobijenu isključivo od Ministarstva zaštite životne sredine, u naša prihvatilišta stizaće ptice odsečenih krila sprečene tako da pobegnu, ptice ulepljenih kljunova da ih niko ne bi čuo, životinje različitih vrsta koje ostaju bez vazduha u kutijama u kojima su skučene, pa i takve poput male lavice", navodi se u saopštenju.

Iz te ustanove su ranije saopštili da su već po prijemu mladunčeta uočeni brojni zdravstveni problemi.

Ženku lavicu pronašao je 21. septembra Subotičanin, na svom putu ka poslu, nakon čega je životinja zbrinuta i prebačena u Zoološki vrt na Paliću.

Nije poznato kako je lavica tu dospela. U Policijskoj upravi Subotica rečeno je ranije za RSE da je istraga i dalje u toku.

XS
SM
MD
LG