Dostupni linkovi

Udruženja majki Srebrenice podnose novu tužbu protiv UN


Zgrada suda za ljudska prava u Strazburu
Zgrada suda za ljudska prava u Strazburu
Udruženja koja okupljaju majke Srebrenice podnijet će ovih dana još jednu tužbu protiv Ujedinjenih naroda. Sredinom naredne sedmice predstavnici ovih udruženja uputit će se u Strazbur i tražiti pravdu na Sudu za ljudska prava. Istovremeno, majke Srebrenice spremaju tužbu i protiv Karle Del Ponte nekadašnje glavne tužiteljice Međunarodnog suda.

Udruženja Srebreničke majke, Majke Srebrenice i Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe 11. oktobra će predati novu tužbu protiv Ujedinjenih nacija. Ovog puta, obimnu dokumentaciju ustupaju Sudu za ljudska prava u Strazburu. Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“, koje djeluje u Srebrenici, kaže:

''Nadamo se da će ta tužba imati razumijevanja i da ćemo mi i porodice dobiti tu tužbu, jer ipak Sud u Strazburu ne gleda ko se kako zove, nego radi onako kako su se kršila i kako se i danas krše ljudska prava'', ističe Mehmedović.

Majke Srebrenice odlučne su u svom nastojanju da Ujedinjene nacije snesu dio odgovornosti za ono što se Bošnjacima dogodilo jula 1995. godine, kaže Nura Begović iz tuzlanskog Udruženja „Majke Srebrenice.“

''Očekujemo da sad Sud u Strazburu uzme u svoje ruke stvar, uzme ovu tužbu koja jeste tužba koja ima sadržaj i konačno donese odluku u korist preživjelih žrtava i zadovolji njihovu pravdu, tj. da odgovaraju Ujedinjene nacije i Holandsko ministarstvo odbrane, za genocid počinjen nad našim najmilijim'', kaže Begović.

Hatidža Mehmedović
Hatidža Mehmedović
Zumra Šehomerović iz Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, sa sjedištem u Sarajevu dodaje:

'' Ovu tužbu sad ponovo predajemo i nadamo se da će uskoro biti suđenje''!

Prethodna tužba, podnijeta Međunarodnom sudu u Hagu nije imala odjeka, ali, ovog puta, majke Srebrenice očekuju da Sud u Strazburu donese pravednu odluku, bez obzira što se Ujedinjene nacije pozivaju na imunitet. Hatidža Mehmedović kaže da svako mora snositi dio krivice.

''Moraju odgovarati svi bez obzira da li su bili pod imunitetom ili ne, treba da znaju šta rade kako krše ljudska prava i kakve odluke donose. Mi nećemo nikada od toga odustati bez obzira o kome se radilo,'' naglašava Mehmedović.

Da bi majke Srebrenice dobile satisfakciju, same će presuditi odgovornim za genocid i onima koji nisu spriječili da se zaštite srebrenički Bošnjaci. U Memorijalnom centru Potočari postaviće stub srama na kojem će Ujedinjene nacije biti na prvom mjestu kaže Hatidža Mehmedović.

''Mi pripremamo jedan stub srama na koji će svi da dođu, bez obzira o kome se radilo, od UN-a pa nadalje, znaju svi koji su kršili ljudska prava, koji su mogli pomoći i BiH, a i samoj Srebrenici, kad je u pitanju, da ne preživi genocid, oni će doći na taj stub srama.''

Nura Begović želi da bar na taj način majke Srebrenice osjete djelić pravde.

„Znate koje su posljedice za preživjele, a da ne govorimo šta je urađeno sve onim žrtvama koje su ubijene. Zna se da je Srebrenica bila zaštićena, demilitarizovana zona. 1993. godine Srebrenica je proglašena kao demilitarizovana zona i bili su dužni da zaštite Srebrenicu i one građane koji su bili u Srebrenici kojima je prijetila opasnost. Međutim,oni su bili samo kao puki posmatrači, a sve su znali šta se dešava, ali nisu htjeli poduzeti ništa, nikakve mjere da zaštite one ljude koji su bili ovdje u Srebrenici,'' pojasnila je Begović.

Osim toga, majke Srebrenice spremaju tužbu i protiv bivše tužiteljice haškog Tribunala Karle del Ponte, kaže Mehmedović.

„Ona je uništila dokazni materijal u Haškom tribunalu bez upoznavanja porodica, bez ičije dozvole. Već su pripremljeni svi dokazni materijali koji će biti na Sudu i zato što treba da odgovara, bez obzira da li je ona tužiteljica Haškog tribunala ili je neko drugi, da se ne bi smjeli pozivati na imunitet, jer taj imunitet znači može da radi tako kako tim ljudima odgovara“, dodala je Mehmedović.

Ona naglašava da svi odgovorni za genocid moraju stati pred lice pravde.

''I da odgovaraju za sve ono što su mogli da spriječe, a ustvari su podržali. Ja ne bih sad izdvajala nikoga'', kaže Mehmedović.

************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG