Dostupni linkovi

BiH: Učešće u paravojnim jedinicima drugih država kažnjivo


Ministri unutrašnjih poslova u razgovoru sa novinarima
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić razgovarao je u četvrtak u Banjaluci sa ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem i ministrom unutrašnjih poslova Federacije BiH Predragom Kurtešom o licima koja ratuju u paravojnim organizacijama izvan Bosne i Hercegovine.

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je da je potpisao zakonsko rješenje za krivično gonjenje državljana BiH koji ratuju u paravojnim i parapolicijskim snagama izvan države, a koje je upućeno u parlamentarnu proceduru.

„Također, tim nacrtom, prijedlogom, koji će vjerovatno biti još poboljšan u parlamentarnoj raspravi, biće sankcionirani i organizatori koji se time bave. Mislim da smo kao Bosna i Hercegovina uradili jedan odgovoran zakonski čin da nam mladi ljudi nepotrebno ne ginu diljem svijeta“, rekao je Radončić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić ocijenio je da je saradnja tri ministarstva na visokom nivou, ali i dodao da ona može biti unaprijeđena i u oblasti razmjene informacija o licima koja ratuju izvan BiH.

„Naravno da smo se fokusirali na polje borbe protiv terorizma i, jednostavno, postoji dosta prostora da kroz našu dosadašnju dobru saradnju podignemo nivo razmjene informacija i da se zaštite svi građani Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i međunarodne institucije koje egzistiraju na našem prostoru“, naglasio je Jovičić.

Predrag Kurteš, federalni ministar unutrašnjih poslova, rekao je da je intenzivna saradnja tri ministarstva svojevrsna poruka građanima Bosne i Hercegovine: „da smo mi u njihovoj ličnoj zaštiti, imovinskoj i ličnoj sigurnosti, a takođe to je poruka i kriminalcima da ministri sarađuju i da su opredijeljeni za borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala“.

Nakon sastanka, trojica ministara ocijenila su bezbjednosnu situaciju u Bosni i Hercegovini zadovoljavajućom.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG