Dostupni linkovi

Učenik ispravio Putina koji je pogrešno naveo historijsku činjenicu


Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se učenicima i studentima tokom časa posvećenog Danu znanja u Sveruskom dječijem centru "Ocean" u Vladivostoku, Rusija, 1. septembra 2021.

Kritičari Kremlja pozdravljaju mladog učenika koji je skupio hrabrost da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što je Putin iznio pogrešnu činjenicu u razgovoru s učenicima na času historije.

Petar Veliki (1675-1725) nije se borio u Sedmogodišnjem ratu, nego u Velikom sjevernom ratu, koji je trajao 21 godinu, rekao je dječak Putinu.

Dok se ruski lider zahvalio dječaku na ispravci, direktor škole je zamjerio djetetu zbog "određene drskosti", prema medijskim izvještajima.

Mediji koji kritikuju Kremlj i opozicioni političari pohvalili su učenika. Kira Yarmysh, glasnogovornica zatvorenog opozicionara Alexeia Navalnyja, optužila je učitelja da vjeruje kako škola ne treba učiti činjenice već "pokornost i servilnost".

Događaj je izazvao brojne reakcije u toj zemlji, što je navelo glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova da reaguje.

„Ovo uopće nije drskost. Nipošto se ne slažemo s direktorom škole”, rekao je on dodajući da se nada da učenik neće biti naknadno kažnjen, dodajući da je Putin obraćanje studentima smatrao "dijalogom" i da on, budući da se i sam drži činjenica, često ispravlja druge.

Inače, čas je održan u srijedu, prvog školskog dana nakon ljetnih praznika u Rusiji u Vladivostoku.

Izvor: DPA
XS
SM
MD
LG