Dostupni linkovi

Učenici vjerskih škola: Svi smo samo ljudi


Učenici vjerskih škola koji su pohađali "Access ljetni kamp 2016"
Učenici vjerskih škola koji su pohađali "Access ljetni kamp 2016"

Bosanskohercegovačka politička i ostala elita tvrdi da se zalažu za ulazak zemlje u Evropsku uniju. Međutim, na terenu se dešavaju procesi koji su sasvim suprotni evropskim principima.

Tako na primjer, školstvo je apsolutno podijeljeno etničkim zidovima, pa mladi imaju rijetku priliku da nauče nešto o onima drugima i drugačijima, a istraživanja nekih nevladinih organizacija su pokazala da većina mladih čak nikada nije ni bila u drugim krajevima zemlje.

Zato svaki primjer interakcije mladih različite etničke i vjerske pripadnosti u Bosni i Hercegovini budi pažnju i daje nadu u dugoročno uspostavljanje povjerenja.

Dvanaest godina "Access ljetnjeg kampa"
Dvanaest godina "Access ljetnjeg kampa"

Jedan takav primjer bilježimo u Mostaru, gdje su srednjoškolci iz medresa, katoličkog školskog centra i gimnazija zajedno pohađali petodnevni kurs engleskog jezika, a uskoro će se taj projekat, kojeg finansira Ambasada SAD u BIH, prema najavama, proširiti i na mlade u bh. entitetu Republika Srpska.

U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BIH i Američkog vijeća za međunarodno obrazovanje, nekoliko desetina mladih iz više gradova BiH pohađali su tzv. “Access ljetni kamp 2016.”, odnosno napredni kurs engleskog jezika, što je projekat kojeg Američka ambasada u BIH i Islamska zajednica provode već 12 godina.

Ove godine, osim učenika bh. medresâ, “Access ljetni kamp 2016.” u Karađozbegovoj medresi u Mostaru, pohađali su i učenici Katoličkog školskog centra iz Travnika, te gimnazija iz Žepča i Novog Travnika.

“Ovih pet dana, koje su proveli ovdje učenici pomenutih škola, su uistinu poslužili kao jedan lijep primjer zbližavanja, druženja i upoznavanja, istinskog druženja naše omladine”, izjavio je o programu zajedničkog učenja engleskog jezika direktor Karađozbegove medrese u Mostaru, Aid Tulek.

Da je to tako zaista bilo, potvrđuju i sami učesnici programa, koji su takođe u okviru projekta zajedno obilazili i kulturno-historijske spomenike u Mostaru, Konjicu, Blagaju, Počitelju i Stocu.

"Poštujmo jedni druge" - Zehra Bučo
"Poštujmo jedni druge" - Zehra Bučo

“Moramo naučiti da poštujemo jedni druge i da imamo tu dozu tolerancije, da bi spriječili naravno rat, mnoge ratove i međusobne religijske sukobe”, kazala nam je o značaju ovakvog projekta kazala, Zehra Bučo, učenica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

“Ovo je bilo jedno jako pozitivno iskustvo, jer upoznamo neke ljude druge vjere i saznamo mnogo drugih stvari koje uopće nismo znali”, istakla je o interakciji mladih različite vjerske pripadnosti, učenica Katoličkog školskog centra iz Travnika, Valentina Marijanović.

Učenik medrese Džemaludin Čaušević iz Cazina, Abdurahman Nuhanović, kaže kako je tokom pet dana boravka na “Access Summer kampu 2016.” puno naučio o drugima i drugačijima.

"Zaista nije bitno koje smo vjere" - Abduraham Nuhanović
"Zaista nije bitno koje smo vjere" - Abduraham Nuhanović

“Naučio sam o drugima da zaista nije bitno koje smo vjere, koje smo nacije; da smo svi ljudi i da se trebamo poštovati, potpomagati, upoznavati i da će to sigurno voditi ka daljnjem napretku nas samih”, navodi Nuhanović..

Finansijeri projekta, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BIH, zadovoljni su rezultatima kampa, održanog u mostarskoj Karađozbegovoj medresi.

“Koliko sam razumio, imamo učenika iz Sarajeva, Cazina, Busovače, Mostara... Dakle, to je velika mreža i oni su radili na umjetnosti, na kreativnosti, inovacijama kroz jezik, ali zajedno. Sa novim prjateljima i partnerima za budućnost”, rekao je ataše za kulturu i obrazovanje Američke ambasade u Sarajevu, Drew Giblin.

Muftija mostarski, Salem ef. Dedović, smatra da projekat “Access Summer kampa 2016.” naprednog učenja engleskog jezika šalje značajnu poruku u kontekstu sveukupnog sistema obrazovanja u BIH.

"Susreti kao u rijetko kojoj prilici" - Salem ef. Dedović
"Susreti kao u rijetko kojoj prilici" - Salem ef. Dedović

“S obzirom na aktuelno obrazovanje kako je ustrojeno, kroz kantone, na koji način su djeca separirana, ovo je jedna izuzetna prilika gdje može doći do razmjene, do susreta, kao rijetko u kojoj drugoj prilici. Stoga nam je drago i mi ovaj projekat pozdravljamo”, kazao je muftija Dedović.

Očekuje se da se Access program učenja engleskog jezika proširi na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Trenutno se realizira kao program koji je namijenjen za učenike medresa, ali i učenike gimnazija iz Federacije BiH. Intenzivira se i saradnja sa učenicima iz Republike Srpske, odnosno, ovaj projekat poprima sve više multinacionalnu dimenziju”, navodi šef odjela za osnovno i srednje obrazovanje pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH, Seid Eminović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG